Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U ponedjeljak u Minhenu projekcija dokumentarnog filma RTRS-a “Zločin nad zločinima” (FOTO)

Datum objave: subota, 8 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U okviru dana srpske kulture u Minhenu, koje organizuje Srpsko društvo Soko povodom desetogodišnjice osnivanja, 10.4. 2017. biće održana projekcija dokumentarnog filma Radio-televizije Republike Srpske “Zločin nad zločinima” autorke Mire Lolić Močević.

Dokumentarni film "Zločin nad zločinima" u Njemačkoj Foto: RTRS
Dokumentarni film “Zločin nad
zločinima” u Njemačkoj Foto: RTRS

Film se bavi stradanjem djece u logorima Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Organizatori promocije su Dokumentacioni centar o nacionalsocijalizmu u Minhenu i istoričar dr Dario Vidojković. Najavljeno je prisustvo ministra rada i boračko invalidske zaštite Milenka Savanovića i direktora Republičkog Centra za istraživanje ratnih zločina Milorada Kojića.

Centar za proučavanje istorije i zločina nacionalsocijalizma zajednička je institucija grada Minhena, Bavarske i SR Njemačke kao mesto sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma i Hitlerovog režima. Njegov cilj je ne samo proučavanje istorije Trećeg rajha i nacionalsocijalističkog režima, nego i naučno-politički rad okrenut budućnosti.

Zgrada centra nalazi se na istorijskom mjestu, na lokaciji tzv. “Braun kuće” gdje je bila smještena centrala NSDAP-a, Nacionalsocijalističke partije.

Ovaj centar se zato posebno osvrće na ulogu Minhena kao “glavnog grada pokreta” Hitlerove partije, a njegov naučni rad fokusiran je na djecu svih školskih uzrasta.

Centar je sagrađen tako da može da primi između 250.000 i 300.000 posjetilaca godišnje. U njemu je i muzej sa stalnom postavkom o istoriji nacionalsocijalističkog režima i njegovim posljedicama. Priključena je i jedna biblioteka sa preko 3.000 naslova, kao i forum za proučavanje.

Dokumentarni film "Zločin nad zločinima" u Njemačkoj
Dokumentarni film “Zločin nad zločinima” u Njemačkoj

Istoričar Dario Vidojković rođen je u njemačkom gradu Ingolštatu, a vodi porijeklo sa prostora Republike Srpske i Srbije. Magistrirao je na njemačkom studiju istorije, kao i pravne i političke nauke, a doktorirao na temu “O junacima i kraljoubicama. Njemačka slika o Srbiji u javnom diskursu i udiplomatiji od 1878. do 1914. godine”. Radi kao asistent na Katedri za noviju istoriju na Univerzitetu u Regenzburgu, i bavi se istorijom dva svjetska rata, istorijom Balkana i srpskog naroda, kao i istorijom filma. Radio je na izložbi o Jasenovcu, koja je nedavno bila prikazana u SAD, i doprinio tome da se konačno promijeni definicija o ustašama u njemačkom Dudenu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

U Banjaluci promocija knjige „Zločin nad zločinima“ | Jadovno …

Dokumentarni zapis RTRS „Stan’ Neretvo“

RTRS – dokumentarni film „NINA“ – Svjedočanstvo o pokolju u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac

„Hodočašće Jadovinsko“, autor: Mira Lolić-Močević | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top