Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U ponedjeljak u Minhenu projekcija dokumentarnog filma RTRS-a “Zločin nad zločinima” (FOTO)

Datum objave: subota, 8 aprila, 2017
Veličina slova: A- A+

U okviru dana srpske kulture u Minhenu, koje organizuje Srpsko društvo Soko povodom desetogodišnjice osnivanja, 10.4. 2017. biće održana projekcija dokumentarnog filma Radio-televizije Republike Srpske “Zločin nad zločinima” autorke Mire Lolić Močević.

Dokumentarni film "Zločin nad zločinima" u Njemačkoj Foto: RTRS
Dokumentarni film “Zločin nad
zločinima” u Njemačkoj Foto: RTRS

Film se bavi stradanjem djece u logorima Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu. Organizatori promocije su Dokumentacioni centar o nacionalsocijalizmu u Minhenu i istoričar dr Dario Vidojković. Najavljeno je prisustvo ministra rada i boračko invalidske zaštite Milenka Savanovića i direktora Republičkog Centra za istraživanje ratnih zločina Milorada Kojića.

Centar za proučavanje istorije i zločina nacionalsocijalizma zajednička je institucija grada Minhena, Bavarske i SR Njemačke kao mesto sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma i Hitlerovog režima. Njegov cilj je ne samo proučavanje istorije Trećeg rajha i nacionalsocijalističkog režima, nego i naučno-politički rad okrenut budućnosti.

Zgrada centra nalazi se na istorijskom mjestu, na lokaciji tzv. “Braun kuće” gdje je bila smještena centrala NSDAP-a, Nacionalsocijalističke partije.

Ovaj centar se zato posebno osvrće na ulogu Minhena kao “glavnog grada pokreta” Hitlerove partije, a njegov naučni rad fokusiran je na djecu svih školskih uzrasta.

Centar je sagrađen tako da može da primi između 250.000 i 300.000 posjetilaca godišnje. U njemu je i muzej sa stalnom postavkom o istoriji nacionalsocijalističkog režima i njegovim posljedicama. Priključena je i jedna biblioteka sa preko 3.000 naslova, kao i forum za proučavanje.

Dokumentarni film "Zločin nad zločinima" u Njemačkoj
Dokumentarni film “Zločin nad zločinima” u Njemačkoj

Istoričar Dario Vidojković rođen je u njemačkom gradu Ingolštatu, a vodi porijeklo sa prostora Republike Srpske i Srbije. Magistrirao je na njemačkom studiju istorije, kao i pravne i političke nauke, a doktorirao na temu “O junacima i kraljoubicama. Njemačka slika o Srbiji u javnom diskursu i udiplomatiji od 1878. do 1914. godine”. Radi kao asistent na Katedri za noviju istoriju na Univerzitetu u Regenzburgu, i bavi se istorijom dva svjetska rata, istorijom Balkana i srpskog naroda, kao i istorijom filma. Radio je na izložbi o Jasenovcu, koja je nedavno bila prikazana u SAD, i doprinio tome da se konačno promijeni definicija o ustašama u njemačkom Dudenu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

U Banjaluci promocija knjige „Zločin nad zločinima“ | Jadovno …

Dokumentarni zapis RTRS „Stan’ Neretvo“

RTRS – dokumentarni film „NINA“ – Svjedočanstvo o pokolju u Drakuliću, Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac

„Hodočašće Jadovinsko“, autor: Mira Lolić-Močević | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top