Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U ponedjeljak počinje ponovljeno suđenje Glavašu

Branimir Glavaš naći će se u ponedjeljak, 16. oktobra, na optuženičkoj klupi zagrebačkog Županijskog suda gdje će se suočiti sa optužnicom za ratni zločin nad osiječkim Srbima zbog čega je već odslužio većinu kazne, ali je pravoosnažnu presudu ukinuo Ustavni sud Hrvatske.

Branimir Glavaš (Agencije)
Branimir Glavaš (Agencije)

Ponovljeno suđenje Glavašu i drugim optuženim za ratni zločin nad osiječkim Srbima u slučajevima “Garaža” i “Selotejp” trebalo je početi još u julu, ali je odgođeno jer Glavašu nije bio skinut poslanički imunitet, što je u međuvremenu učinjeno.

Županijski sud u Zagrebu utvrdio da je Glavaš naredio hapšenja, mučenja i ubistva sedmoro srpskih civila, čija su tijela bačena u Dravu, prenose hrvatski mediji.

Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru odakle je privremeno pušten, Ustavni sud ukinuo je na početku 2015. godine.

Nakon što je u junu prošle godine ponovno razmatrao žalbe na prvostepenu presudu u kojima je odbrana tražila ukidanje presude, a tužilaštvo strože kazne Vrhovni sud je 28. jula 2016. ukinuo prvostepenu presudu i od zagrebačkog Županijskog suda zatražio novo suđenje za ratne zločine nad osiječkim Srbima.

Glavaš je ranije rekao da se nada da će novo suđenje “razriješiti dileme” i završiti povoljno za njega i ostale optužene.

On je ocijenio da bi ponovljeno prvostepeno suđenje moglo trajati oko godine dana, nakon čega očekuje postupak pred Vrhovnim sudom, pa će do pravosnažnosti odluke proći barem dvije godine.

Sudija Tanja Pavelin Borzić koja će voditi novo suđenje na pripremnom ročištu u aprilu nije prihvatila prijedlog odbrane da se slučaj vrati optužnom vijeću koje bi odlučilo o izmjenama optužnice, s obzirom da odbrana tvrdi da je u ovom slučaju riječ o “krivičnim djelima počinjenima tokom ratnog sukoba”, ali ne i ratnom zločinu.

Za glavnu raspravu ona je odgodila odluku o zahtjevu odbrane da se iz spisa izdvoje iskazi krunskog svjedoka Krunoslava Fehira koji je ranije Glavaša označio kao nalogodavca zločina nad osiječkim Srbima, te optužene Gordane Getoš Madgić koja ga je u jednom od iskaza teretila, da bi kasnije tvrdila kako je njeno ispitivanje bilo nezakonito.

Fehir, u vrijeme kada su počinjeni zločini imao 16 godina, prvi je u medijima priznao da je u dvorištu osiječkog Sekretarijata za narodnu odbranu pucao na jednu osobu, a kao nalogodavca je optužio Glavaša koji je tada bio na čelu Sekretarijata.

Svoj je iskaz ponovio i na prvom suđenju, nakon čega su funkcioneri Glavaševe stranke HDSSB-a tvrdili da je za svoje lažno svjedočenje i osuđujuću presudu nagrađen stanom u Poreču.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

U Zagrebu novo suđenje Branimiru Glavašu | Jadovno 1941.

Glavašu skinut poslanički imunitet | Jadovno 1941.

Glavaš i ostali traže ukidanje presude za zločine nad Srbima

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: