fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

У понедјељак наставак суђења за злочине над Србима у Крајини

Пред Судом БиХ у понедјељак, 13. маја, биће настављено суђење генералу Атифу Дудаковићу и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Суђење ДудаковићуФото: РТРС
Суђење ДудаковићуФото: РТРС

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине против човјечности на подручју општина Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљдедић звани „Шиљо“, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани „Пумпарица“, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани „Ејко“ и „Шеширџија“, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптужница их терети за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Предмет у односу на Алета Хоџића је раздвојен, након што је Суд запримио налаз тимског вјештачења и он ће бити посебно довршен када се за то стекну услови.

Током изношења уводних ријечи одбране на рочишту одржаном 22. априла, адвокат Асим Црналић је изјавио да оптужница Тужилаштва БиХ против генерала Дудаковића и још 15 припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године „звучи застрашујуће“.

Црналић, који брани Дудаковића, истакао је да је задатак одбране да је максимално ублажи и доведе у питање тврдње Тужилаштва.

Браниоци осталих оптужених изнијеће уводна излагања и концепт одбране након изношења доказа Тужилаштва.

Почетак суђења заказан је за понедјељак у 12.00 часова.

Извор: СРНА

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: