Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U ponedjeljak nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Krajini

Pred Sudom BiH u ponedjeljak, 13. maja, biće nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine.

Suđenje DudakovićuFoto: RTRS
Suđenje DudakovićuFoto: RTRS

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi su Atif Dudaković, Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani „Šiljo“, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani „Pumparica“, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani „Ejko“ i „Šeširdžija“, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih se još traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Tokom iznošenja uvodnih riječi odbrane na ročištu održanom 22. aprila, advokat Asim Crnalić je izjavio da optužnica Tužilaštva BiH protiv generala Dudakovića i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995. godine „zvuči zastrašujuće“.

Crnalić, koji brani Dudakovića, istakao je da je zadatak odbrane da je maksimalno ublaži i dovede u pitanje tvrdnje Tužilaštva.

Branioci ostalih optuženih iznijeće uvodna izlaganja i koncept odbrane nakon iznošenja dokaza Tužilaštva.

Početak suđenja zakazan je za ponedjeljak u 12.00 časova.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: