fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U PONEDJELjAK NASTAVAK SUĐENjA ZA ZLOČINE NAD SRBIMA U BRODU

Suđenje Alminku Islamoviću za zločine nad srpskim civilima u Brodu 1992. godine biće nastavljeno u ponedjeljak, 17. decembra, u Sudu BiH.

Foto: Arhiva

Islamović je optužen da je kao pripadnik i komandir Vojne policije HVO-a od marta do oktobra 1992. godine učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju civila srpske nacionalnosti koji su bili zarobljeni u podrumu stare stanice policije u tadašnjem Bosanskom Brodu i na stadionu „Polet“.

Na teret mu je stavljeno odvođenje zarobljenih na prinudni rad, paljenje i pljačkanje njihove imovine, kao i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Na ročištu održanom 3. decembra, tužilac Miroslav Janjić uložio je oko 60 materijalnih dokaza, od kojih se neki odnose na pripadnost optuženog Vojnoj policiji Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/.

Osim dokaza o proglašenju i ukidanju ratnog stanja, Janjić je uložio i odluku o formiranju Kriznog štaba u tadašnjoj opštini Bosanski Brod, te odluku o uspostavljanju Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Među uloženim dokazima je i foto-dokumentacija o postojanju zatočeničkih objekata u Brodu, kao i izvodi iz matične knjige umrlih za nekoliko lica.

Početak suđenja zakazan je za ponedjeljak u 9.00 časova.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Danas nastavak suđenja za zločin nad Srbima u Brodu

Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu

Svjedočenja o stradanju srpskih civila u Brodu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: