Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U ponedjeljak nastavak suđenja za zločin nad Srbima u Srebrenici

Datum objave: petak, 5 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Pred Apelacionim vijećem Suda BiH za ponedjeljak, 8. oktobar, zakazan je nastavak obnovljenog suđenja komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Naser Orić

Orić i Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba – Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Janjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok “O1”.

Na ročištu 25. septembra zaštićeni svjedok “O1” Tužilaštva BiH izjavio je u Sudu BiH da u ranijim iskazima o ubistvima Srba na području Srebrenice 1992. godine nije pominjao Orića jer se bojao za svoj i život svoje porodice.

Svjedok je rekao da je o zločinima koje je Orić počinio počeo da govori tek kada je od Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ dobio obećanje da će biti zaštićen i da će izaći iz BiH.

Tokom višečasovnog ispitivanja posredstvom video-linka iz Beograda, zaštićeni svjedok je uglavnom ponovio ono što je rekao tokom ranijeg davanja iskaza u Tužilaštvu BiH i Sipi, kao i u prvostepenom postupku 2016. godine kada je odbrana tvrdila da je riječ o nekredibilnom svjedoku kojem se ne može vjerovati.

Govoreći o ubistvu sudije Slobodana Ilića 1992. godine u Zalazju, zaštićeni svjedok je ponovio da je bio svjedok ubistva, nakon čega mu je Orićev branilac Lejla Čović predočila iskaz koji je dao Tužilaštvu BiH 2014. godine u kojem uopšte nije pominjao to ubistvo.

“Tačno je da on to nije rekao ni u iskazu, ni u prvostepenom postupku. Svjedok je i danas naveo da je pod strahom za svoju familiju koja živi u BiH, a koja je nakon prvostepenog postupka imala brojne probleme i doživjela velike neprijatnosti”, rekao je tužilac Miroslav Janjić.

Svjedok je objasnio da je, zbog straha od Orićeve osvete, davao različite iskaze u vezi sa ubistvom policajca Milutina Miloševića u selu Lolići.

Čovićeva je navela da svjedok u iskazu Tužilaštvu BiH 2014. godine nije pomenuo ubistvo fotografa Mitra Savića, a da je tokom ispitivanja tužioca rekao da je vidio Orića kada mu je pucao u grudi i glavu.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak u 9.00 časova.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

Šta bi moglo da otkrije novo suđenje Naseru Oriću?

Vasiljević: Orić zaslužuje maksimalnu kaznu za zločine nad Srbima
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top