Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U petak presuda Mariju Frimelu za zločine nad Srbima

Kantonalni sud u Sarajevu izreći će u petak, 29. aprila, presudu Mariju Frimelu, optuženom za zločin nad srpskim civilima 1992. godine u sarajevskom naselju Hrasno.

Kantonalni sud Sarajevo (Foto:novi.ba)
Kantonalni sud Sarajevo (Foto:novi.ba)

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu zatražilo je u završnoj riječi da Frimel bude osuđen, ocijenivši da je dokazalo da je optuženi, kao komandant odreda „Ivan Krndelj“ takozvane Armije BiH, početkom oktobra 1992. godine nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao Srbe.

Odbrana smatra da navodi optužnice nisu dokazani i da Frimel treba da bude oslobođen, prenosi Birn.

Tužilac Nedžad Ćorović napomenuo je da je svjedok Mladen Blagovčanin do najsitnijih detalja opisao događaje iz oktobra 1992. godine, te kako je teško fizički i psihički zlostavljan nakon nezakonitog hapšenja i da je u tome učestvovao i Frimel.

Tužilac je naglasio da je Blagovčanin prepoznao optuženog u kafani. Na suđenju je, kako je podsjetio Ćorović, izjavio da mu je Frimel tada rekao da ne može ići u Lukavicu, jer ga je pretukao.

Tužilac je rekao kako su svjedoci optužbe svjedočili da su vidjeli povrede na Blagovčaninu.

Analizirajući iskaz Branka Toholja, Ćorović je naveo da je ovaj svjedok rekao da je jedan od trojice koji su ga tukli bio Frimel.

Prema Tužilaštvu, prilikom odmjeravanja kazne, Vijeće kao otežavajuće okolnosti treba cijeniti izuzetno veliki stepen fizičkog i psihičkog zlostavljanja, a kao olakšavajuće dobro držanje pred Sudom i to što ranije nije osuđivan.

Odbrana tvrdi da Tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz da je odred „Ivan Krndelj“ privodio civile. Branilac Midhat Kočo rekao je da svjedok Blagovčanin nije govorio istinu.

Prema njegovim riječima, svi izvedeni dokazi ukazuju da je privođenja vršila Vojna policija koja je bila u istoj zgradi kao i odred „Ivan Krndelj“.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: