Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U petak pomen za 32 srpske žrtve na Čemernu

Članovi porodica srpskih žrtava položiće u petak, 10. juna, cvijeće i prislužiti svijeće kod spomen-obilježja na Čemernu, kod Ilijaša, gdje su prije 24 godine zvjerski ubijena 32 srpska civila iz ovog sela.

Pomen žrtvama Foto: Beta
Pomen žrtvama Foto: Beta

Zločin na ovom mjestu, na kojem je do 1999. godine bila masovna grobnica, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja, koji još nisu odgovarali za svoja nedjela.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirjana Cabo rekla je Srni da će se učesnici skupa okupiti u petak u 10.00 časova u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Nišićkoj visoravni, odakle će u 11.00 časova krenuti ka selu Čemerno.

„U 12.00 časova, kod masovne grobnice, predviđeno je služenje parastosa za ubijene Srbe, nakon čega će članovi porodica i delegacija položiti cvijeće i prislužiti svijeće, a potom slijedi i obraćanje zvaničnika“, navela je ona.

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom. Čemerno je danas potpuno pusto selo u kojem nema nijednog Srbina povratnika.

Tokom napada na ovo selo u opštini Ilijaš, ubijeni su skoro svi stanovnci, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u Čemernom unište sve.

Stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su ranjeni u napadu, odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i u Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti.

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka koji su osumnjičeni za ove zločine.

Izvor: SRNA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: