Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U PETAK 23 GODINE OD STRADANjA SRBA SA PODRUČJA OPŠTINE ODžAK

Spomen obilježje u Vukosavlju

Spomen obilježje u Vukosavlju

U Vukosavlju će u petak, 8. maja, biti služen parastos i položeno cvijeće povodom 23 godine od stradanja Srba sa područja opštine Odžak koji su zarobljeni i zatvoreni u logore.

Parastos će biti služen u 15.00 časova kod centralnog spomen-obilježja u Vukosavlju, najavljeno je iz Udruženja logoraša „Odžak `92“.

Ovaj datum obilježava se kao znak sjećanja na dan kada je 1.300 Srba sa odžačkog područja zarobljeno i zatvoreno u logore u osnovnoj školi i fabrici „Strolit“ u Odžaku.

Iako je postojao dogovor između posmatrača tadašnje evropske zajednice, kriznih štabova Odžak i srpskih sela da Srbi budu propušteni na slobodnu srpsku teritoriju, to se nije dogodilo.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja logošara „Odžak `92“ Milan Miletić rekao je Srni da su Srbi na prevaru odvedeni u odžačke logore u kojima su nad zatočenicima primijenjene 132 metode mučenja, a 62 ljudi je ubijeno.

Srpske žene, djevojke i djevojčice bile su silovane. Najmlađa žrtva silovanja imala je 10, a najstarija 60 godina.

Logori u Odžaku bili su pod komandom 102. odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane.

Srbi sa područja opštine Odžak, nakon što je njenu teritoriju 15. jula 1992. godine oslobodila Vojska Republike Srpske, premješteni su u druge logore. Bili su zatočeni u ukupno 16 logora – 11 u BiH i pet na teritoriji Hrvatske, među kojima su Lora, zatvor u Puli, Kerestinac kod Zagreba.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u Ljubuškom.

Za zločine nad nedužnim srpskim civilima u odžačkim logorima do sada su pravosnažno osuđeni Ferid Halilović na 15 godina zatvora, Albina Terzić na 3,5 godine, a izrečena je i prvostepena presuda Josipu Toliću na zatvorsku kaznu od 10 godina.

Za seksualno zlostavljanje Srpkinja sudi se petorici bivših pripadnika jedinice „Vatreni konji“ pred Sudom BiH, a protiv stražara u logoru u osnovnoj školi u Odžaku Rešada Mujkića u Kantonalnom sudu u Tuzli.

Miletić je rekao da preživjeli logoraši očekuju od pravosudnih institucija da počnu procesuirati one koji su prekršili dogovor o propuštanju Srba na slobodnu srpsku teritoriju.

On je istakao da se to odnosi na članove Kriznog štaba Odžak i vojno rukovodstvo 102. odžačke brigade HVO-a.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

logoraši zadovoljni optužnicom protiv ilije jurića

obilježeno 20 godina od formiranja logora za … – Jadovno 1941.

svjedočenje srpkinje koja je sa 14 godina … – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: