Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Pakracu upozorenja na srpskim grobovima

Pakrac: Obavještenje ostavljeno na grobnim mjestima Foto: SRNA
Pakrac: Obavještenje ostavljeno na grobnim mjestima

Na Pravoslavnom groblju Gravrinica u Pakracu na određenim grobnim mjestima su stavljena upozorenja vlasnicima da će zbog neplaćanja grobne naknade nakon 10 godina promijeniti vlasništvo grobnih mjesta, potvrdio je zamjenik gradonačelnika Pakraca Goran Labus.

Labus je podsjetio da je, prema Zakonu o grobljima Hrvatske, predviđeno da je grobno mjesto podložno promjeni vlasništva, iskopavanju kostiju i daljoj prodaji nakon 10 godina neplaćanja naknade.

On je rekao da ova upozorenja nisu primjerena, te da ne vjeruje da će doći do iskopavanja kostiju preminulih Srba na ovom groblju zato što na njemu ima dovoljno slobodnih grobnih mjesta i što je Pakrac mala sredina.

Labus je rekao da su srpski članovi Gradskog vijeća Pakraca još prije godinu i po dana dana, kada su se pojavila ova upozorenja na grobnim mjestima, upozorili Komunalno preduzeće Pakrac da ovo nije najbolji način da se naplata na groblju poboljša, nakon čega su oni prihvatili sugestiju i prestali sa lijepljenjem plakata upozorenja.

– To upozorenje bilo je i na grobu vladike Mirona – istakao je Labus.

Kako je naveo, ista upozorenja postavljena su i na Katoličkom groblju u Pakracu i na svim grobljima kojima upravlja lokalno komunalno preduzeće. On ne smatra da postavljanje ovih upozorenja na Pravoslavnom groblju u Pakracu predstavlja ponovno etničko čišćenje Srba na ovom području.

Labus zaključuje da je čudno da su tek sada fotografija o tome objavljene na Fejsbuku što je izazvalo negodovanje u javnosti.

Na toj društvenoj mreži pojavila se fotografija gdje je na Pravoslavnom groblju Gavrinica u Pakracu na privatnom grobnom mjestu jasenovačkih žrtava nalijepljeno upozorenje da vlasnik grobnog mjesta mora da se javi komunalnom preduzeću i plati komunalnu naknadu za 10 godina, u protivnom će se ovo grobno mijesto smatrati napuštenim i moći će se ponovo dodijeliti na korištenje.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Hasanbegović se slikao sa ustaškom kapom

Dalmacija: Provaljen hram u Đevrskama

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: