fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Oslu predstavljena knjiga „Logor smrti”

Na ugostiteljsko-turističkoj manifestaciji „Krčma”, koju je u subotu u Oslu organizovalo Srpsko društvo „Ras”, predstavljena je knjiga „Logor smrti”, koju je napisala norveška novinarka i spisateljica Ingebjerg Jensen, a prevela Kristina Stamenković.

Prve stranice knjige „Logor smrti” (Foto M. Mijatović)
Prve stranice knjige „Logor smrti” (Foto M. Mijatović)

U knjizi se na nijansiran način prati odnos norveških i nemačkih čuvara prema logorašima, ali i pokušaji lokalnog stanovništva da pomogne zarobljenicima i doturi im hranu. Čitalac ima priliku da se upozna sa stradanjem zarobljenika u nacističkom logoru u Norveškoj i sa činjenicom da su mnogi umrli od bolesti ili brutalno ubijeni daleko od svoje zemlje. Na prve dve stranice nalazi se skica logora sa rasporedom prostorija za logoraše i logorsku stražu, a u nastavku je ilustrovan boravak u surovim logorskim uslovima, uz težak rad i mučenja kojima su logoraši bili izloženi.

Knjiga se 2017. godine pojavila na norveškom jeziku, a objavljivanje na srpskom jeziku pomogla je Akademska srpska asocijacija, koja godinama uspešno organizuje časove srpskog jezika preko „Skajpa” za decu u Norveškoj i drugim zemljama. Ceo projekat podržala je norveška fondacija NORLA (Norveška književnost u inostranstvu). Predgovor za knjigu napisala je Dobrila Radulović, koja je do aprila 2018. godine bila na čelu Saveza srpskih udruženja u Norveškoj. Na kraju knjige nalaze se mape prostora na kojem se nalazio logor, ali i karta Jugoslavije pre 1941. godine, zatim iscrtane granice između okupiranih oblasti za vreme Drugog svetskog rata, kao i današnje granice između zemalja bivše Jugoslavije.

„Logor smrti” je štivo koje zaslužuje pažnju pre svega zbog čuvanja sećanja na one koji su dovezeni u daleku zemlju da trpe teror fašizma, ali i zbog činjenice da fašizam već dugo pokazuje znake oživljavanja u savremenim istorijskim uslovima.

Autor: MILAN MIJATOVIĆ

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: