Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Oslu predstavljena knjiga „Logor smrti”

Datum objave: četvrtak, 21 februara, 2019
Veličina slova: A- A+

Na ugostiteljsko-turističkoj manifestaciji „Krčma”, koju je u subotu u Oslu organizovalo Srpsko društvo „Ras”, predstavljena je knjiga „Logor smrti”, koju je napisala norveška novinarka i spisateljica Ingebjerg Jensen, a prevela Kristina Stamenković.

Prve stranice knjige „Logor smrti” (Foto M. Mijatović)
Prve stranice knjige „Logor smrti” (Foto M. Mijatović)

U knjizi se na nijansiran način prati odnos norveških i nemačkih čuvara prema logorašima, ali i pokušaji lokalnog stanovništva da pomogne zarobljenicima i doturi im hranu. Čitalac ima priliku da se upozna sa stradanjem zarobljenika u nacističkom logoru u Norveškoj i sa činjenicom da su mnogi umrli od bolesti ili brutalno ubijeni daleko od svoje zemlje. Na prve dve stranice nalazi se skica logora sa rasporedom prostorija za logoraše i logorsku stražu, a u nastavku je ilustrovan boravak u surovim logorskim uslovima, uz težak rad i mučenja kojima su logoraši bili izloženi.

Knjiga se 2017. godine pojavila na norveškom jeziku, a objavljivanje na srpskom jeziku pomogla je Akademska srpska asocijacija, koja godinama uspešno organizuje časove srpskog jezika preko „Skajpa” za decu u Norveškoj i drugim zemljama. Ceo projekat podržala je norveška fondacija NORLA (Norveška književnost u inostranstvu). Predgovor za knjigu napisala je Dobrila Radulović, koja je do aprila 2018. godine bila na čelu Saveza srpskih udruženja u Norveškoj. Na kraju knjige nalaze se mape prostora na kojem se nalazio logor, ali i karta Jugoslavije pre 1941. godine, zatim iscrtane granice između okupiranih oblasti za vreme Drugog svetskog rata, kao i današnje granice između zemalja bivše Jugoslavije.

„Logor smrti” je štivo koje zaslužuje pažnju pre svega zbog čuvanja sećanja na one koji su dovezeni u daleku zemlju da trpe teror fašizma, ali i zbog činjenice da fašizam već dugo pokazuje znake oživljavanja u savremenim istorijskim uslovima.

Autor: MILAN MIJATOVIĆ

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top