Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Nišu obeležena godišnjica ustanka u nacističkom logoru

U Srbiji na teritoriji bivšeg logora «Crveni krst» u Nišu održan je niz komemoracija povodom godišnjice ustanka u nacističkom logoru smrti Sobibor.

 Mesto događaja nije izabrano slučajno. Događaji u poljskom «Sobiboru» i srpskom «Crvenom krstu» se poklapaju jer je ovde u Nišu održan jedan od prvih upada u memorijalni centar, rekao je organizator međunarodnog projekta «Memorijal» Sergej Glušenko.

Učesnici akcije položili su vence i cveće pored streljačkog zida. Nakon toga ispustili su crne balone u vazduh.

Akciju su podržali Memorijalni centar grada Niš, Srpsko-ruski humanitarni centar u ovom gradu i srpski predstavnici motociklističkog kluba «Noćni vukovi».

«U mom sećanju istorija je pretrpela velike promene kao što je i samo shvatanje događaja»-rekao je direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra Viktor Gulevič.

Sergej Glušenko je takođe napomenuo da je glavni cilj akcije očuvanje sećanja na užasne zločine fašizma i spomenuo oživljavanje nacističke ideologije u Evropi, posebno u Ukrajini, Poljskoj i baltičkim zemljama. Srbija je u ovom smislu, rekao je on, pozitivan primer, u ovoj zemlji građani brinu o očuvanju sećanja na Pobedu.

Saša Savić, predsednik «Noćnih vukova» podsetio je na akciju ustanka u Crvenom krstu kao i na sličnu akciju ustanka u Nišu od 12. februara.

Izvor: newsfront

Vezane vijesti:

Preminuo poslednji preživeli iz logora smrti Sobibor

Izrael se protivi nazivanju koncentracionih logora u Poljskoj poljskim logorima smrti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: