Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U nedjelju obilježavanje 73 godine od Bitke na Sutjesci

U Dolini heroja na Tjentištu u nedjelju, 12. juna, biće obilježene 73 godine od Bitke na Sutjesci, najavljeno je danas u Foči na sjednici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja.

Spomenik Tjentište (foto: google.com)
Spomenik Tjentište (foto: google.com)

Predsjednik Pododbora Velimir Dunjić rekao je da će program obilježavanja početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca na Spomen-kosturnicu.

“U 11.20 časova je obraćanje zvaničnika, nakon čega će uslijediti prigodan kulturno-umjetnički program, a zatim i besplatan ručak za posjetioce”, naveo je Dunjić.

On je napomenuo da je obezbijeđen autobuski prevoz iz Banjaluke, Dubice, Prijedora, Laktaša, Teslića i Foče. “Očekujemo i autobuse sa posjetiocima iz Srbije i Crne Gore, kao i dolazak studenata sa Pala”, dodao je Dunjić.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić naveo je da će lokalna zajednica i ove godine učiniti sve da ovaj događaj bude obilježen kako zaslužuje.

“Bitka na Sutjesci jedan je od događaja iz Drugog svjetskog rata koji su značili prekretnicu u borbi protiv okupatora, i ona je potvrda našeg opredjeljenja da smo uvijek bili na strani slobode i pravde”, istakao je Mašić.

Bitka na Sutjesci ili Peta neprijateljska ofanziva je naziv koji je u jugoslovenskoj istoriografiji odomaćen za operacije kodnog naziva “Švarc” /”Crno”/ njemačkih trupa u ljeto 1943. godine.

Cilj ove operacije bilo razoružanje četnika i uništenje operativne grupe NOVJ. Operacija je imala dvije etape – razoružanje i raspuštanje četnika /i likvidaciju štaba Draže Mihailovića/, i uništenje operativne grupe NOVJ.

Borbe su počele 15. maja, koncentričnim nastupanjem protiv glavnine snaga NOVJ na prostoru Sandžaka i sjeverne Crne Gore, a završile se 15. juna 1943. godine probojem obruča i probojem glavnine snaga NOVJ u BiH.

Ovo je bila i po obimu i po broju poginulih vojnika najveća do tada preduzeta operacija na prostoru Jugoslavije.

Bitka na Sutjesci postala je zbog toga simbol izuzetnog požrtvovanja, hrabrosti i moralne čvrstine u najtežim iskušenjima. Mnoge ulice, škole, ustanove i sportska društva u poslijeratnoj Jugoslaviji nazvane su po ovoj bici.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: