fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U nedjelju formiranje udruženja „7. FEBRUAR 1942. GODINE“

 U Banjaluci će u nedjelju, 3. februara, biti formirano udruženje „7. februar 1942. godine“ povodom predstojećeg obilježavanja 77 godina od ustaškog pokolja Srba u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, najavio je jedan od potomaka drakulićkih žrtava Nedeljko Mitrović.
Nedeljko Mitrović,foto RTRS
Nedeljko Mitrović,foto RTRS

„Osnovni cilj Udruženja je da nikad ne budu zaboravljene žrtve stravičnog ustaškog zločina na ovom području, te da se bavi prikupljanjem dokumentacije i spiskova žrtava kako bi se napravio dokumentarno-muzejski prostor“, rekao je Mitrović Srni.On kaže da Udruženje ima u planu i postavljanje spomen-ploča na grobnicama gdje su šezdesetih godina prošlog vijeka ekshumirani posmrtni ostaci ustaških žrtava i preneseni kod spomenika u Drakuliću.

Mitrović je naveo da će naziv udruženja biti Udruženje potomaka žrtava ustaškog zločina „7. februar 1942. godine“.

On je dodao da će Osnivačka skupština udruženja biti održana u sali pored Hrama Svetog Georgija u Drakuliću sa početkom u 14.00 časova.

U banjalučkom naselju Drakulić u nedjelju, 3. februara, biće obilježeno 77 godina od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a tim povodom biće služena liturgija i parastos, te položeni vijenci na spomenik žrtvama.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj Srba u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima 551 dijete.

Pod komandom ustaškog kapetana Josipa Mišlova i petrićevačkog župnika fra Vjekoslava Filipovića iz garde Ante Pavelića, takozvanog „Tjelesnog zdruga“, ustaše su ubijale Srbe bez ijednog ispaljenog metka – sjekirama i noževima.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u Drakuliću.

Izvor: SRNA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: