Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U NDH bilo više od 1.000 stratišta srpskog naroda

Datum objave: subota, 5 maja, 2018
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda Veljko Đurić Mišina tvrdi da se istorijska nauka u vrijeme bivše Jugoslavije nije mnogo bavila stradanjima srpskog naroda u NDH jer bi tako bilo utvrđeno ko su zločinci i kom narodu pripadaju, a ko su žrtve.

Beograd - Muzej žrtava genocida - izložba Foto: SRNA
Beograd – Muzej žrtava genocida –
izložba Foto: SRNA

Razgovarao: Boris NOGO

Direktor Muzeja žrtava genocida iz Beograda Veljko Đurić Mišina ističe da postoje saznanja da je na području Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ bilo više od 1.000 stratišta srpskog naroda, od kojih mnoga, nakon rata, nisu obilježena i memorijalizovana.

“U borbi za istinu i pravdu moramo institucionalno i pojedinačno da se bavimo prikupljanjem arhivske građe, organizovanjem naučnih skupova i konferencija, snimanjima dokumentarnih filmova i televizijskih emisija. Srpske žrtve, naše pretke, ne možemo i ne smijemo zaboraviti”, naglašava Mišina u intervjuu Srni.

On ocjenjuje da je u svemu veoma značajna uloga Muzeja žrtava genocida.

“Muzej je osnovan radi očuvanja trajnog sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, prikupljanja, obrade i korišćenja podataka o njima i ostvarivanju obaveza iz Međunarodne konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida”, napominje Mišina.

Ova ustanova se može baviti i prikupljanjem, obradom i korišćenjem podataka o genocidu nad Jevrejima, Romima, te pripadnicima drugih naroda i nacionalnih manjina.

“Zadaci Muzeja su prikupljanje, obrada i čuvanje podataka o pojedinačnim i grupnim žrtvama zločina genocida i drugim činjenicama – prinudno raseljavanje, uzimanje talaca, odvođenje u logor, prinudni rad, pljačka imovine, upotreba nedozvoljenih sredstava u borbi, uništavanje i pljačka kulturno-istorijskih spomenika i dobara”, navodi Mišina.

Prema njegovim riječima, zadaci su i prikupljanje, obrada i čuvanje građe o zločinima genocida, izvršiocima zločina genocida, spasiocima žrtava, te utvrđivanje i obilježavanje mjesta stradanja žrtava.

Mišina je naglasio da je najznačajniji projekat Muzeja onaj koji se odnosi na žrtve Drugog svjetskog rata 1941-1945. godine.

“Cilj projekta je poimenično utvrđivanje žrtava Drugog svjetskog rata sa punom identifikacijom, bez obzira na nacionalnu, vjersku, etničku, ideološku i vojnoformacijsku pripadnost”, kaže Mišina za Srnu.

Posebna tema interesovanja Muzeja jeste stradanje srpskog naroda u NDH.

“O tome smo organizovali konferencije, sačinili zbornike, a pripremamo dokumentarne filmove. U srednjim školama u Beogradu održali smo istorijske časove, s ciljem da učimo i podsjećamo nadolazeće generacije o stradanjima srpskog naroda u 20. vijeku”, ističe Mišina.

On tvrdi da se istorijska nauka u vrijeme bivše Jugoslavije nije mnogo bavila stradanjima srpskog naroda u NDH jer bi tako bilo utvrđeno ko su zločinci i kom narodu pripadaju, a ko su žrtve.

“Sigurno bi bilo utvrđeno da su najveći zločinci u Drugom svjetskom ratu, na ovim prostorima, bili pripadnici hrvatskog naroda, a najveće žrtve Srbi. Na taj način bi bila urušena politika bratsva i jedinstva”, smatra Mišina.

On podsjeća da je Muzej bio organizator i saorganizator naučnih skupova u Beogradu, Njujorku, Banjaluci, Jerusalimu, a kustosi su učestvovali na brojnim naučnim skupovima u Srbiji i inostranstvu.

U realizaciji projekata, navodi Mišina, Muzej sarađuje i razmjenjuje iskustva sa muzejima, institucijama i pojedincima u Srbiji i svijetu.

“Tu mislim na `Jad Vašem` u Jerusalimu, Muzej Holokausta u Vašingtonu, Vizentalov centar u Jerusalimu, Dokumentacioni centar u Beču, Dokumentacioni centar za prikupljanje građe o ratnim sukobima 1991-1995. godine u Banjaluci, dokumentacioni centri `Veritasa` u Beogradu i Banjaluci, Muzej Republike Srpske i Hrvatski institut za povijest”, napominje Mišina.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Veljko Đurić Mišina: Još jednom o Jadovnu i Jasenovcu …

Veljko Đurić Mišina: Nad Srbima je izvršen genocid …

Imena stradalih na jednom mestu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „U NDH bilo više od 1.000 stratišta srpskog naroda“

Izlizani kaže:

Mišina priča istu priču godinama, a ništa ne radi na popisivanju srbskih žrtava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top