fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Moskvi prikazan film „Spomenko na vječnoj straži“

U Ambasadi Srbije u Moskvi prikazan je dokumentarni film Mileta Savića „Spomenko na vječnoj straži“ koji je posvećen Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

U Ambasadi Srbije u Moskvi prikazan je dokumentarni film Mileta Savića "Spomenko na vječnoj straži" koji je posvećen Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.
U Moskvi prikazan film
„Spomenko na vječnoj straži“ Foto: SRNA

Ambasador Srbije Slavenko Terzić istakao je da ovaj film ne govori samo o sudbini dječaka Spomenka Gostića, nego i srpskog naroda u Republici Srpskoj i BiH, ali i na cijelom bivšem jugoslovenskom prostoru.

„Ova priča opominje da je rat najveće zlo i da mir nema alternativu, ali i da ne smemo nikada zaboraviti borce, naročito mlade, koji su položili život za slobodu srpskog naroda u BiH i Republici Srpskoj“, rekao je Terzić sinoć u obraćanju prisutnima.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović rekao je da je Spomenko Gostić heroj i da ovaj film ima antiratnu poruku – da ne bude ratova, da ne ginu djeca i da se čuva mir.

On je zahvalio autoru, kao i ambasadoru Srbije za podršku u prikazivanju filma.

Autor Mile Savić rekao je da srpski borac nikada nije bio osvajač, već je uvijek branio kućni prag, pri tome vodeći računa da nikome ne nanese zlo.

„Srpska tradicija je puna svijetlih primjera junaštva – od Kosovskog boja, balkanskih ratova, te dva svjetska rata, sve do posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata kada se srpski narod morao braniti“, istakao je Savić.

On je naveo da je ovo prvo prikazivanje filma o Spomenku u Rusiji, a da će već 20. februara biti projekcija u Voronježu.

Recenzent filma Filip Kudrjašov rekao je da je film veoma važan, jer dokumentuje svjedoke proteklih događaja, a kojih kroz nekoliko godina neće biti.

„Bez ovakvih filmova mlade generacije ne bi čule te istorijske činjenice. Važnije je da se istorija govori iz `prvih usta` nego da se čita od drugih“, rekao je Kudrjašov.

On je naglasio da je važno na ovakav način čuvati istoriju i heroje od zaborava, ali to prikazivati i drugim narodima.

Projekciju filma organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, a uz pomoć Ambasade Srbije.

Film je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan 20. marta prošle godine u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota, već je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Film „Spomenko na vječnoj straži“ – podsjećanje budućim …

Spomenko Gostić ne smije biti zaboravljen | Jadovno 1941.

Spomenko Gostić – 23 godine od pogibije 15-godišnjeg junaka …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: