Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Miljevićima danas obilježavanje 26 godina od stradanja u Dobrovoljačkoj

Datum objave: četvrtak, 3 maja, 2018
Veličina slova: A- A+

U Miljevićima u Istočnom Sarajevu danas će biti obilježeno 26 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine kada su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a oko 207 zarobljeno i mučeno u logorima.

Dobrovoljačka Foto: RTRS
Dobrovoljačka Foto: RTRS

Ovaj događaj od prošle godine obilježava se u naselju Miljevići, umjesto na mjestu gdje se napad dogodio, da bi se izbjeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Prema programu obilježavanja, planirano je da u 11.00 časova bude služen parastos u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima, a u 11.30 časova položeni vijenci na Spomen-krstu.

Obraćanje zvaničnika zakazano je u 11.45 časova.

Obilježavanju ovog istorijskog događaja prisustvovaće predsjednik Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske na području Sarajevsko-romanijske regije pukovnik Blagota Kovačević ocijenio je u izjavi Srni da su napadi muslimanskih paravojnih falangi na kolonu pripadnika JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu najgori zločini nad nevinim mladim ljudima, a nikako ratno lukavstvo kako to žele da predstave vlasti u federalnom Sarajevu.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine kolonu JNA napali su pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH. U tom napadu život su izgubila 42 vojnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Prvi napad izvršen je 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga koje su im isključile struju, vodu i telefone.

Tog dana oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane takozvane RBiH i Zelenih beretki, među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom napali Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, od kojih 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica zaposlena u JNA.

Prema ranijem iskazu jednog od učesnika kolone Marinka Milidraga, “uz lažni blagoslov i lažna obećanja Alije Izetbegovića da će konvoj biti bezbedan”, vojska je napustila kasarnu, a dolaskom u Dobrovoljačku ulicu u blizini Miljacke na kolonu je otvorena vatra.

“Pucali su na nas sa svih strana. Sa krovova, prozora”, rekao je Milidrag.

On je naveo da je vatra otvorena iz streljačkog naoružanja, a korišćene su i tromblonske mine.

“Pucano je i na obilježeno sanitetsko vozilo. Pripadnici Zelenih beretki i Patriotske lige izvlačili su oficire iz vozila i hladnokrvno ih ubijali”, rekao je Milidrag u jednom od ranijih iskaza.

U svim dosadašnjim izvještajima Tužilaštvu BiH, MUP Republike Srpske je navodio da napadi 2. i 3. maja 1992. godine na objekte i pripadnike JNA, a posebno u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu predstavljaju krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenih i bolesnih, ratnih zarobljenika, protivpravnog ubijanja i ranjavanja neprijatelja, kao i povrede zakona i običaja rata.

Prema saznanjima i dokazima kojima raspolaže MUP Srpske, nakon stravičnog zločina nad pripadnicima JNA u Sarajevu, pripadnici Zelenih beretki, Patriotske lige, Bisera i drugih ozloglašenih paravojnih muslimanskih jedinica počeli su progon njihovih porodica tako što su im djecu i supruge otimali, a potom ih ucjenjivali i razmjenjivali s ciljem stvaranja atmosfere straha i panike među Srbima početkom rata u Sarajevu.

Obimne istražne radnje MUP-a Srpske rezultirale su izvještajem od 45 stranica, a u 122 priloga uz izvještaj Tužilaštvu dostavljeno je 117 dokumenata sa oko 470 stranica, tri fono-zapisa – audio kasete, dva kompakt diska sa presretnutim razgovorima i dva video zapisa, koji dokazuju postojanje krivičnih djela i neposredno učešće pomenutih osumnjičenih lica, a posebno generala Jovana Divjaka u njihovom izvršavanju.

Zločin u Dobrovoljačkoj još nema sudski epilog jer je pravosuđe BiH ostalo nijemo i na ove dokaze i na primjedbe srpske strane da je u Sarajevu tokom rata bilo 126 logora, kao i da je u tom gradu stradalo oko 3.200 civila srpske nacionalnosti.

Čubrilović sutra u Miljevićima

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovaće sutra u Miljevićima u Istočnom Sarajevu obilježavanju 26 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Čubrilović će u 11.00 časova prisustovati parastosu žrtvama iz Dobrovoljačke ulice u Crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima, a potom će položiti vijenac na Spomen-krst, najavljeno je iz Narodne skupštine Srpske.

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske koju čine narodni poslanici Marko Vidaković, Vukota Govedarica, Miroslav Brčkalo i Zoran Pologoš prisustvovaće obilježavanju 26 godina od stradanja pripadnika JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Odluku o formiranju delegacije donio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kovačević: Najteži zločin nad nevinim ljudima!

Dobrovoljačka-istina | Jadovno 1941.

Bez prava na spomen-obilježje žrtvama „Dobrovoljačke“ i …

„LEGITIMNE METE“ U VIDNO OBILjEŽENOM SANITETSKOM …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top