Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U maju dvije izložbe Muzeja Republike Srpske u Sankt Peterburgu

Datum objave: utorak, 8 maja, 2018
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Muzej Republike Srpske, organizovaće u maju, u sklopu manifestacije “Dani Republike Srpske” u Sankt Peterburgu, dvije izložbe u Ruskoj Federaciji i to “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” i “Koncentracioni logor Jasenovac – najveći ustaški logor smrti”.

Muzej Republike Srpske Foto: RTRS
Muzej Republike Srpske Foto: RTRS

Izložba “Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” biće otvorena u Muzeju Hleba u Sankt Peterburgu u petak, 11. maja, a Muzej se ovom izložbom prvi put predstavlja u Ruskoj Federaciji i to sa izuzetnim kulturnim nasljeđem koji baštini u svom fundusu.

“Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera i biće predstavljena na najvišem stručnom i muzeološkom nivou”, navedeno je u saopštenju Muzeja Republike Srpske.

Zmijanjski vez biće prezentovan kroz dvadeset dizajniranih banera, postavljenih u Muzeju Hleba, a izložba daje objašnjenja o značaju, vrijednostima i ljepoti ovog veza, te prezentuje učešće i rad Udruženja koja danas izrađuju zmijanjski vez i čuvaju ga kao dio savremene kulture.

Izložba se sastoji od 65 trodimenzionalnih predmeta, 20 banera gdje će biti predstavljene fotografije zmijanjskog veza, tri velika postera, digitalno predstavljanje izložbe na tabletima, kao i dokumentarni film o upisu zmijanjskog veza na Uneskovu listu.

U toku izložbe biće realizovane radionice zmijanjskog veza, koje će voditi vezilja Sanja Bajić.

Izložba “Koncentracioni logor Jasenovac – najveći ustaški logor smrti” biće otvorena u petak, 11. maja, u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada, a za izložbu je korišćen relevantan fotodokumentarni muzejski materijal.

Autor izložbe Milenko Đorđević istakao je da je u uvodnom dijelu izložbe predstavljeno stvaranje koncentracionog logora Jasenovac, kao i proces hapšenja i deportovanja u Jasenovac svih nepoželjnih elemenata, prije svega Srba.

“Posebnom cjelinom ekspozicije istaknuti su najveći ustaški zločinci i njihove brutalne metode likvidacije, primijenjene na logorašima, a posebno je istaknuto stradanje djece”, naglasio je Đorđević.

(Srna)

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top