fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Lijevču polju osveštan spomenik herojima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini (FOTO)

U subotu, 17.06.2017.godine, u Lijevču polju na tritoriji opština Srbac i Gradiška održan je pomen i osvećen spomenik poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini iz Gacka i Crne Gore.

Na prostoru Lijevče polja u proljeće 1945.godine od početka aprila do kraja juna stradali su četnici napadnuti od združenih snaga; ustaša, domobrana, njemačkih snaga i partizana. U jednom kratkom vremenu opkoljeni sa svih strana ginuli su za zakletvu Kralju i Otadžbini.

U crkvi u mjestu Razboj Lijevče u 10,00 časova, opština Srbac, održan je pomen na sv. Joanikija Lipovca koji je ovdje poslednji put blagoslovio starješine, vojnike i vjerujući srpski narod prije polaska na put bez povratka.

U 13,00 časova u prisustvu velikog broja sveštenika iz Srpca i Gradiške održan je parastos i osvećenje spomen obilježja za pobijene srpske vojnike.

Spomenik je podignut u groblju sela Brestovčani opština Gradiška. Nažalost, prema kazivanju organizatora ovog pomena, opštinske vlasti Gradiške, a možda i zbog proceduralnih razloga, nisu dozvolile stavljanje pripremljenih nadgrobnih ploča na spomenik.

Ovo je izazvalo veliko negodovanje kod prisutnih potomaka i poštovalaca tragično poubijanih srpskih rodoljuba.

Pomenu , parastosu i osvećenju prisustvovali su Ujedinjeni ravnogorski pokret, Visoki vojvodski savjet, poštovaoci i čivari tradicije na Jugoslovensku vojsku u otadžbini- četnike; iz Gacka, Nikšića, Podgorice, Berana, Bijeljine, Doboja, Motaice, Srpca i Gradiške.

Pomenu je prisustvovao i načelnik Opštine Gacko , Milan Radmilović. Cvijeće na osvećeno spomen obilježje položili su prestavnici Gacka, boračke organizacije iz Gacka kao i prestavnici ravnogorskog pokreta iz raznih krajeva Republike Srpske i Crne Gore.

Predsjednik organizacionog odbora Vojvoda motajički Slobodan Marić uručio je pojedincima i organizacijama koje su pomogle podizanje ovog obilježja prigodne zahvalnice, a prije svih Opštini Gacko i načelniku Milanu Radmiloviću.

(Prosvjeta Gacko)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Sećanje na krvavu bitku u Lijevča Polju: Klanica kao na Kosovu …

Ustaški plan: Banja Luka trebala da bude prestonica NDH i da …

ČAS ISTORIJE: Hercegovci na Bosanskoj golgoti | Jadovno 1941.

Dan za istoriju – 6. jun 1941: Hercegovci započeli prvi ustanak …

Građanski rat 1941/45: Borba na Gatu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Slava herojima bitke na Lijevče polju, gde junački pogibe i moj ujak Milan Bakić, koji počiva sa svojim saborcima iz Vasojevića baš u porti manastira. Učesnik bitke je bio i moj otac Milić, koji je pred bitku, u svojim ratnim sećanjima, zapisao: “ Za svo vrijeme, gledali smo na desetine leševa kako jave Savom, iz pravca Stare Gradiške. To su bili leševi Srba, koje su ustaše sistematski ubijale na savskom mostu kod Stare Gradiške. Sava tuda mirno teče, pa smo gledali promicanje leševa, ne znajući im broja. Jednog dana, sredinom mjeseca aprila, došlo je do žestokog okršaja naših jedinica sa ustašama. Ustaše su držale front čitavim Podkozarjem, partizani desnu obalu Vrbasa, a Njemci su, preko Save, gađali artiljerijskom vatrom. Na obali Vrbasa nalazile su se četničke jedinice, ne dozvoljavajući partizanima da pređu na drugu stranu rijeke. Sjutradan je nastao pravi krkljanac. Pucalo se iz svih oružja i oruđa. Nastade sadejstvo ustaških, partizanskih i njemačkih jedinica protiv naših četničkih. Bili smo u bezizlaznom položaju, potpuno opkoljeni“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: