U Lijevču polju osveštan spomenik herojima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini (FOTO)

Datum objave: nedelja, 18 juna, 2017
Veličina slova: A- A+

U subotu, 17.06.2017.godine, u Lijevču polju na tritoriji opština Srbac i Gradiška održan je pomen i osvećen spomenik poginulim pripadnicima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini iz Gacka i Crne Gore.

Na prostoru Lijevče polja u proljeće 1945.godine od početka aprila do kraja juna stradali su četnici napadnuti od združenih snaga; ustaša, domobrana, njemačkih snaga i partizana. U jednom kratkom vremenu opkoljeni sa svih strana ginuli su za zakletvu Kralju i Otadžbini.

U crkvi u mjestu Razboj Lijevče u 10,00 časova, opština Srbac, održan je pomen na sv. Joanikija Lipovca koji je ovdje poslednji put blagoslovio starješine, vojnike i vjerujući srpski narod prije polaska na put bez povratka.

U 13,00 časova u prisustvu velikog broja sveštenika iz Srpca i Gradiške održan je parastos i osvećenje spomen obilježja za pobijene srpske vojnike.

Spomenik je podignut u groblju sela Brestovčani opština Gradiška. Nažalost, prema kazivanju organizatora ovog pomena, opštinske vlasti Gradiške, a možda i zbog proceduralnih razloga, nisu dozvolile stavljanje pripremljenih nadgrobnih ploča na spomenik.

Ovo je izazvalo veliko negodovanje kod prisutnih potomaka i poštovalaca tragično poubijanih srpskih rodoljuba.

Pomenu , parastosu i osvećenju prisustvovali su Ujedinjeni ravnogorski pokret, Visoki vojvodski savjet, poštovaoci i čivari tradicije na Jugoslovensku vojsku u otadžbini- četnike; iz Gacka, Nikšića, Podgorice, Berana, Bijeljine, Doboja, Motaice, Srpca i Gradiške.

Pomenu je prisustvovao i načelnik Opštine Gacko , Milan Radmilović. Cvijeće na osvećeno spomen obilježje položili su prestavnici Gacka, boračke organizacije iz Gacka kao i prestavnici ravnogorskog pokreta iz raznih krajeva Republike Srpske i Crne Gore.

Predsjednik organizacionog odbora Vojvoda motajički Slobodan Marić uručio je pojedincima i organizacijama koje su pomogle podizanje ovog obilježja prigodne zahvalnice, a prije svih Opštini Gacko i načelniku Milanu Radmiloviću.

(Prosvjeta Gacko)

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Sećanje na krvavu bitku u Lijevča Polju: Klanica kao na Kosovu …

Ustaški plan: Banja Luka trebala da bude prestonica NDH i da …

ČAS ISTORIJE: Hercegovci na Bosanskoj golgoti | Jadovno 1941.

Dan za istoriju – 6. jun 1941: Hercegovci započeli prvi ustanak …

Građanski rat 1941/45: Borba na Gatu | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za U Lijevču polju osveštan spomenik herojima Jugoslovenske Kraljeve vojske u Otadžbini (FOTO)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top