fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U kasarni „Kozara“ obilježen Dan Vojske Srpske (FOTO/VIDEO)

U kasarni „Kozara“ u Banjaluci danas je obilježen Dan Vojske Republike Srpske, čijih je više od 23.000 pripadnika dalo život za stvaranje Republike Srpske, kao i 11 godina postojanja Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske Foto: RTRS
Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske
Foto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska jedini garant slobode srpskog naroda na ovim prostorima.

Dodik je, u obraćanju na centralnoj svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH u Kasarni „Kozara“ u Banjaluci, istakao da je prije 24 godine kao poslanik glasao za formiranje Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske čestitao je svim pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka 12. maj tradicionalnim pozdravom „Pomoz` Bog, junaci!“.

„U procesu raspada bivše Jugoslavije nije se smjela ponoviti istorija stradanja srpskog naroda na ovim prostorima, kada nismo imali vojsku i državu. Zbog toga je bilo važno formiranje Vojske Republike Srpske“, naveo je Dodik.On je naglasio da je rat srpskom narodu nametnut, a da su Srbi željeli odbranu vjekovnih ognjišta i slobodu.

Dodik je naveo da sada ne bi glasao za ukidanje Vojske Republike Srpske koja je bila garant slobode za srpski narod.Predsjednik Srpske rekao je da su Srbi Jugoslaviji dali više nego što je trebalo i da je ta zemlja bila zabluda.“Zbog toga sa ponosom danas gledamo na Srbiju koja je garant stabilnosti i mira“, istakao je Dodik.

On je napomenuo da je Republika Srpska prihvatila Dejtonski sporazum i da je unijela svoj suverenitet u BiH.“Međutim, visoki predstavnici otimali su nadležnosti Republike Srpske, što ne smije biti zaboravljeno“, rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska želi mir, a da je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk najbolji predstavnik Srpske u Oružanim snagama BiH.Dodik je naglasio da Republika Srpska neće zaboraviti pripadnike Vojske Srpske koji su živote dali za Republiku.

Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka brigadir Nedeljko Kopuz istakao je na svečanosti da je Vojska Republike Srpske dala nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

Obraćajući se prisutnima, brigadir Kopuz je istakao da Treći pješadijski Republika Srpska puk OS BiH baštini kulturno-istorijsko naslijeđe Srba. Podsjetio je da je VRS formirana prije 24 godine kao narodna vojska i odgovor na ratna dešavanja, sa ciljem da se očuva sloboda srpskog naroda i njegova vijekovna teritorija.

„Sa ponosom se danas sjećamo 12. maja 1992. godine, kada je formirana Vojska Republike Srpske. Njen zadatak je bio da zaštiti srpski narod i njegova vjekovna ognjišta“, rekao je Kopuz.

Kopuz je naglasio da je Vojska Republike Srpske bila narodna, podsjetivši da je poginulo više od 23.000 njenih pripadnika.

On je svim građanima Republike Srpske čestitao Dan Vojske Republike Srpske, a pripadnicima Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Dan ovog puka.

Svečanosti su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, drugi predstavnici Vlade Republike Srpske i Narodne skupštine Republike Srpske, te zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i predstavnici ostalih institucija BiH.

Na svečanosti su bili i vojno-diplomatski predstavnici akreditovani u BiH, kao i nekadašnji oficiri i pripadnici Vojske Republike Srpske, te predstavnici Srpske pravoslavne crkve, nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i brojne druge zvanice i gosti.

Povodom Dana Vojske Republike Srpske juče je služen parastos za 23.184 poginulih boraca i za civilne žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Kod spomen-obilježja na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“ položeni su vijenci.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske (VIDEO)

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: