Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Jajincima komemorativna svečanost u spomen na žrtve Drugog svetskog rata

Datum objave: nedelja, 4 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih u Drugom svetskom ratu biće održana danas u Jajincima kraj Beograda

Jajinci_1

Komemoracija žrtvama u Jajincima

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada brutalno likvidiranih u Drugom svetskom ratu biće održana danas u Jajincima kraj Beograda

Komemoraciju, koja će biti održana uz najviše državne i vojne počasti predvodiće predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najavio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Po svom značaju, državna komemorativna svečanost na strelištu u Jajincima predstavljaće najveće okupljanje takve vrste u Srbiji u ovoj godini, a Vlada Srbije pozvala je građane da se u dostojanstvenom miru priključe komemorativnom okupljanju u Jajincima.

Poštu stradalima odaće i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana, SUBNORA i drugi, a u ime Vlade Srbije venac će položiti ministar odbrane Bratislav Gašić.

Okupljenima će se obratiti predsednik Srbije, kao i preživeli iz ustaškog logora, predsednik Udruženja Jasenovac Milinko Čekić.

Državna komemoracija na strelištu u Jajincima nije samo događaj koji za cilj ima očuvanje dostojanstvenog sećanja na sve nevino postradale tokom Drugog svetskog rata, “već i istinska prilika da se sa najvećeg mesta stradanja u državi pošalje jedinstvena poruka privrženosti antifašizmu, nenasilju, razumevanju, toleranciji i saradnji”.

Državnoj ceremoniji prisustvovaće potpredsednik Skupštine Srbije, Veroljub Arsić, ministri u Vladi Srbije, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, predstavnici Grada Beograda.

Uz diplomatske i vojno-diplomatske predstavnike više od četrdeset država, najavljeno je prisustvo i predstavnika Nacionalnog saveta Roma, Saveza jevrejskih opština, veliki broj ratnih veterana, potomaka stradalih.

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Komemoracija žrtvama u Jajincima – Jadovno 1941.

Odmazde okupatora – Jadovno 1941.

Fotografija kao dokaz „zaboravljenog genocida” – Jadovno 1941.

NIKADA NE ZABORAVITI ZLOČINE! – Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top