Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Istočnom Sarajevu promovisan “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” Jeni Ligtenberg

Datum objave: četvrtak, 15 decembra, 2016
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Knjiga “Ratni dnevnik Pale 1993-1995” Jeni Ligtenberg, vrijedan istorijski dokument o građanskom ratu u BiH, promovisana je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Istočno Sarajevo - Ratni dnevnik - promocija Foto: SRNA
Istočno Sarajevo – Ratni dnevnik
– promocija Foto: SRNA

Riječ je o dnevniku Holanđanke, farmaceuta po struci, koja je ratne godine provela pomažući srpskom narodu u okolini Sarajeva i na taj način nastojala da se suprotstavi propagandi zapadnih medija.

“Ovo je knjiga koja govori o ratnim godinama po dnevniku jedne izvanredne žene. Ona ne samo da je veliki humanista već, strankinja, koja je mogla da sagleda situaciju iz jednog ugla koji je nama bio neobičan”, rekao je priređivač knjige Mirko Šošić.

On je ukazao na činjenicu da je Ligtenbergova kao dobrovoljac došla na Pale da se lično uvjeri u to “ko su ti Srbi i šta oni rade”.

“Došla je da ostane dvadesetak dana, a ostala je tri godine. To je za naše pojmove bilo neuobičejeno, jer je ona došla, svoju penziju trošila na liječenje srpskih ranjenika, a da pri tome nije poznavala jezik i gotovo ništa o srpskom narodu. Sve što je ona radila bilo je humano, lišeno bilo kakvog politikanstva”, naveo je Šošić.

Šošić je naglasio da je prije tri godine bio u Hagu, kada ga je Ligtenbergova pozvala i dala mu dnevnik.

“Rekla mi je tada da sa dnevnikom ne može uraditi ništa jer je stara. To je bio moj motiv da njen dnevnik objavim i na taj način pokažemo šta je jedna strankinja proživjela boraveći i radeći među Srbima tokom rata u BiH”, dodao je on.

On je naglasio da je u traganju za nekim da prevede dnevnik sa holandskog jezika otkrio da ima mnogo divnih ljudi koji su spremni da učine sve kako bi ova knjiga bila objavljena.

“Tako mi se javio jedan bivši Sarajlija Vladimir Postnikov, koji živi u Holandiji i koji je preveo ovaj dnevnik”, dodao je Šošić.

Promoter Branko Letić smatra da je knjiga veoma značajna po tome što “baca svjetlo” na događaje koji se tumače na različite načine.

“Knjiga je objektivno svjedočenje jedne Holanđanke koja se sama uvjerila u to šta se to stvarno dešava u BiH, jer joj je bilo čudno kako se u zapadnoj štampi govori o sukobu tri naroda, a da se okrivljuje samo jedan narod”, naveo je Letić.

Holandski apotekar Jeni Ligtenberg je, vođena iskrenim čovjekoljubljem, hrabro otišla u njoj nepoznate Pale i provela blizu tri godine u tamošnjoj ratnoj bolnici “Koran”.

Posvetila se brizi o ranjenicima cijelim svojim bićem. Bila je zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih ljekara.

Pored svakodnevnog rada u bolnici, Ligtenbergova je pratila događaje na javnoj sceni. Bila je neumorna. Slala je dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i odlučno protestovala, a posebno krajem ljeta 1995. godine, kada je NATO počeo bombardovanje Srba u Republici Srpskoj.

Knjigu je objavila izdavačaka kuća “Svet knjige” iz Beograda u saradnji sa Akademijom nauka i umjetnosti Republike Srpske i Matične biblioteke Istočno Sarajevo. Matična biblioteka je ubrzo po izlasku štampanog izdanja, objavila i audio knjigu.

Knjiga je već promovisana na Beogradskom sajmu knjiga i na Palama, a slijede promocije i u drugim gradovima Republike Srpske.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top