Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Institutu za nestale i dalje bezvlašće!? (VIDEO)

Datum objave: utorak, 15 novembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Nastavlja se anarhija u upravljačkim strukturama Instituta za nestala lica BiH, potpomognuta suosnivačima.

Sarajevo - Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH Foto: SRNA
Sarajevo – Upravni odbor Instituta za
nestala lica BiH Foto: SRNA

Nebrojeni primjeri nezakonitih postupaka, netransparentnog trošenja novca i mešetarenja posmrtnim ostacima stradalih u ratu, epilog dobijaju u još jednom, istom takvom činu – smjeni starog Upravnog odbora i imenovanju novog privremenog.

Sjednica novoformiranog odbora je zakazana za srijedu. Sjednica postojećeg odbora koju je predsjedavajuća Jadranka Duraković sazvala kako bi dosadašnje članove, sve osim sebe, razriješila dužnosti – danas nije održana. Bar ne zakonski valjano.

Institut za nestala lica i njegova upravljačka struktura u raljama dueta Mašović – Borovac! Prvi je još od osnivanja 2008. godine, sa ili bez odobrenja srpskog člana Kolegijuma i uz prećutno klimanje glavom hrvatskog, podzakonske akte primjenjivao kako mu volja. Druga je odlučila da stranačkom kolegi s puta ukloni sve glasnija i jedinstvenija upozorenja srpskih kadrova u organima upravljanja o mešetarenju unutar Instituta. Prva stepenica Upravni odbor. Stari ni razriješen nije, a novi, privremeni je formiran. U njemu su mjesto pronašli i Semihini savjetnici iz ministarskog kabineta. Jedina nova – stara članica Odbora je Jasmina Duraković, Mašovićeva desna ruka. Pripao joj je zadatak da, opet mimo zakona, baš ona usmeno, a ne osnivač u pisanoj formi – dužnosti razriješi ostale članove Odbora. Da li zbog toga , Durakovićeva je novinare odstranila sa javne sjednice.

Dnevni red nije usvojen. A Durakovićeva je nastavila da ignoriše novinare i javnost. Baš, kao i Amor Mašović.

Srpski član Kolegijuma na mešetarenja unutar Instituta odavno upozorava. Ni ishod tih upozorenja, nije mu kaže nepoznat.

Čistka Mašoviću nepodnobnih, počela je onog trenutka kada je i pismeno zatraženo da Ministarstva BiH za finansije i za ljudska prava izvrše reviziju raspodjele novca kojima Institut raspolaže, te da Sektor za Centralnu evidenciju uz imena nestalih evidentira njihovu nacionalnu strukturu i status u trenutku nestanka – civil ili vojnik!? Umjesto podrobnih evidencija dobili su virtuelno rješenje o razrješenju.

Ni mnoge ranije sjednice u Institutu nisu održane. Međutim, osvitali su razni pravilnici, prvenstveno o podjeli novca, sa potpisom Amora Mašovića, a povremeno i trećeg člana Kolegijuma Marka Jurišića. Samo komemorativnom centru u Tuzli od 2008. godine isplaćeno je oko 5,5 miliona maraka za čuvanje posmrtnih ostataka. Interesantno u Tuzli sačinjena faktura, uvijek onolika koliko u budžetu Instituta ima novca. Istovremeno, obustavljane su ili prekidane ekshumacije sa srpskim žrtvama. Bošnjačkim je, Mašović odmah davao nacionalni predznak – sve druge karakterisao kao građane BiH. U znak zahvalnosti od sarajevskih mentora, smiješi mu se, saznajemo i nastavak mandata u Institutu. Ali, prethodno je potrebno istjerati srpske kadrove koji su sa Mašovićevom praksom upoznati. A novoimenovanima će ionako trebati vremena da se upoznaju, pa bi vječni direktor mogao nastaviti po starom.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Kojić: Institut za nestala lica BiH u funkciji bošnjačkog …

Konstantne opstrukcije Instituta za nestala lica BiH …

BiH da ubrza traženje nestalih ili vrati u nadležnost Srpskoj
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top