Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Institutu za nestale i dalje bezvlašće!? (VIDEO)

Datum objave: utorak, 15 novembra, 2016
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Nastavlja se anarhija u upravljačkim strukturama Instituta za nestala lica BiH, potpomognuta suosnivačima.

Sarajevo - Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH Foto: SRNA
Sarajevo – Upravni odbor Instituta za
nestala lica BiH Foto: SRNA

Nebrojeni primjeri nezakonitih postupaka, netransparentnog trošenja novca i mešetarenja posmrtnim ostacima stradalih u ratu, epilog dobijaju u još jednom, istom takvom činu – smjeni starog Upravnog odbora i imenovanju novog privremenog.

Sjednica novoformiranog odbora je zakazana za srijedu. Sjednica postojećeg odbora koju je predsjedavajuća Jadranka Duraković sazvala kako bi dosadašnje članove, sve osim sebe, razriješila dužnosti – danas nije održana. Bar ne zakonski valjano.

Institut za nestala lica i njegova upravljačka struktura u raljama dueta Mašović – Borovac! Prvi je još od osnivanja 2008. godine, sa ili bez odobrenja srpskog člana Kolegijuma i uz prećutno klimanje glavom hrvatskog, podzakonske akte primjenjivao kako mu volja. Druga je odlučila da stranačkom kolegi s puta ukloni sve glasnija i jedinstvenija upozorenja srpskih kadrova u organima upravljanja o mešetarenju unutar Instituta. Prva stepenica Upravni odbor. Stari ni razriješen nije, a novi, privremeni je formiran. U njemu su mjesto pronašli i Semihini savjetnici iz ministarskog kabineta. Jedina nova – stara članica Odbora je Jasmina Duraković, Mašovićeva desna ruka. Pripao joj je zadatak da, opet mimo zakona, baš ona usmeno, a ne osnivač u pisanoj formi – dužnosti razriješi ostale članove Odbora. Da li zbog toga , Durakovićeva je novinare odstranila sa javne sjednice.

Dnevni red nije usvojen. A Durakovićeva je nastavila da ignoriše novinare i javnost. Baš, kao i Amor Mašović.

Srpski član Kolegijuma na mešetarenja unutar Instituta odavno upozorava. Ni ishod tih upozorenja, nije mu kaže nepoznat.

Čistka Mašoviću nepodnobnih, počela je onog trenutka kada je i pismeno zatraženo da Ministarstva BiH za finansije i za ljudska prava izvrše reviziju raspodjele novca kojima Institut raspolaže, te da Sektor za Centralnu evidenciju uz imena nestalih evidentira njihovu nacionalnu strukturu i status u trenutku nestanka – civil ili vojnik!? Umjesto podrobnih evidencija dobili su virtuelno rješenje o razrješenju.

Ni mnoge ranije sjednice u Institutu nisu održane. Međutim, osvitali su razni pravilnici, prvenstveno o podjeli novca, sa potpisom Amora Mašovića, a povremeno i trećeg člana Kolegijuma Marka Jurišića. Samo komemorativnom centru u Tuzli od 2008. godine isplaćeno je oko 5,5 miliona maraka za čuvanje posmrtnih ostataka. Interesantno u Tuzli sačinjena faktura, uvijek onolika koliko u budžetu Instituta ima novca. Istovremeno, obustavljane su ili prekidane ekshumacije sa srpskim žrtvama. Bošnjačkim je, Mašović odmah davao nacionalni predznak – sve druge karakterisao kao građane BiH. U znak zahvalnosti od sarajevskih mentora, smiješi mu se, saznajemo i nastavak mandata u Institutu. Ali, prethodno je potrebno istjerati srpske kadrove koji su sa Mašovićevom praksom upoznati. A novoimenovanima će ionako trebati vremena da se upoznaju, pa bi vječni direktor mogao nastaviti po starom.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Kojić: Institut za nestala lica BiH u funkciji bošnjačkog …

Konstantne opstrukcije Instituta za nestala lica BiH …

BiH da ubrza traženje nestalih ili vrati u nadležnost Srpskoj
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top