fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U HRVATSKOJ na NATO vežbi pijani hrvatski i albanski vojnici pevali ustaške pesme, snimio ih srpski oficir OS BiH!

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, skandalozan “nastup” hrvatskih i albanskih vojnika dogodio se kasno uveče 5. juna. Hrvati su, pod uticajem alkohola

VOJNU vežbu povodom desetogodišnjice članstva Hrvatske u NATO, održanu na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja, obeležio je skandal u kojem su hrvatski vojnici zajedno sa pripadnicima tzv. vojske Kosova pevali ustaške pesme o klanju Srba!

Kako “Novosti” nezvanično saznaju, skandalozan “nastup” hrvatskih i albanskih vojnika dogodio se kasno uveče 5. juna. Hrvati su, pod uticajem alkohola, puštali sa razglasa pesme iz crne epohe NDH, u čemu im se pridružilo i dvadesetak pripadnika oružanih snaga tzv. Kosova.

Sve to dešavalo se u prisustvu pripadnika oružanih snaga BiH, koji nisu učestvovali u ustaškom “natpevavanju”. Jedan od oficira BiH, srpske nacionalnosti, snimio je događaj mobilnim telefonom, ali ga je hrvatski bezbednjak naterao da taj snimak obriše, a o tome mu je izdao i potvrdu. Jedini Srbin u sastavu trupa OS BiH kasnije je o celom događaju sastavio izveštaj.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo pojavljivanje paravojske Kosova:

– Ništa dobro ne može da se desi na poligonu koji nosi ime po ustaškom zločincu.

Ovde se, osim slavljenja ustaške i nacističke ideologije pod zastavom NATO, otvara još jedno pitanje: ko je odobrio vojsci BiH da učestvuje u manevrima pod nazivom Immediate Response u istom stroju sa “oružanim snagama” takozvanog Kosova koje zvanično Sarajevo – ne priznaje?

Vrhovna komanda nad vojskom BiH pripada tročlanom predsedništvu, a odluke oko odlaska na vežbe ili angažovanja u BiH, donose se konsenzusom. Nacionalni ključ bitan je u uređenju i funkcionisanju oružanih snaga. Na čelu vojske je Zajednički štab kojim komanduje načelnik sa svoja dva zamenika. Ukoliko je Srbin načelnik, zamenici su Bošnjak i Hrvat.

Zajednički štab odgovara ministru odbrane BiH. U ministarstvu odbrane takođe je bitan nacionalni ključ pa tako ministar i njegovi zamenici dolaze iz različitih naroda. Odluke vezane za Oružane snage BiH ministarstvo odbrane šalje Predsedništvu BiH na potvrđivanje. Tamo, u petak, međutim, nismo mogli da saznamo ko je dao “zeleno svetlo” za odlazak na vojnu vežbu.

Bivši oficir KOS Ljuban Karan kaže da nemili događaj u Slunju nije iznenađenje, jer između Prištine i Zagreba zaista postoji, kako to i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović govori – bratstvo po oružju:

– Albanci su od samog početka učestvovali u oružanoj pobuni u Hrvatskoj. Mnogi sa KiM postali su oficiri hrvatske vojske, a neki su dogurali i do visokih činova. Oni tamo nisu bili kao plaćenici, već su učestvovali sa snažnom i iskrenom motivacijom.

Prema Karanovim rečima, angažman Albanaca, među kojima je najpoznatiji ratni vođa Agim Čeku, u hrvatskoj vojsci bio je planiran i kao priprema za oružanu pobunu na KiM:

– Njima su bili potrebni prekaljeni borci da bi poveli rat protiv Srba i učešće u sukobu u Hrvatskoj bilo im je dobra priprema. Prošli su žestoke okršaje i učestvovali u zločinima protiv Srba.

Naš sagovornik kaže da se albanske vođe sa KiM nisu oslanjale samo na ratno iskustvo Hrvatske, već i na metode instuticionalnog pritiska i progona Srba posle rata, kako bi se obeshrabrio povratak izbeglica. Kao glavnog čoveka koji danas održava vezu hrvatskog vojnog vrha i Prištine, Karan navodi penzionisanog generala Antu Gotovinu.

“Novosti” su već pisale i o saznanjima naših obaveštajnih službi, da su hrvatski ratni veterani iz akcije “Oluja”, uključeni u obuku oficira takozvane Vojske Kosova. Prema tim informacijama, oni Albancima prenose iskustva u organizovanju munjevitih oružanih akcija u takozvanim pobunjenim područjima. Sve to dešava se u sklopu priprema za mogući upad albanskih snaga na sever KiM i pokušaj zaokruživanja “teritorijalnog suvereniteta” lažne države.

TREĆI PUK
ORUŽANE snage BiH imaju oko 9.200 vojnika i oficira. Nacionalna komponenta sastava je uređena po procentima. Tako su Bošnjaci zastupljeni sa oko 47 odsto, Srbi sa 34, a Hrvati sa oko 18. U brojkama Bošnjaka ima oko 4.200, Srba oko 3.300 a Hrvata oko 1.700. U sklopu Oružanih snaga BiH je i Treći pešadijski Republika Srpska puk, koji baštini tradiciju Vojske RS. On ima oko 1.000 pešadinaca.

Ta akcija pripremana je pod kodnim imenom “Zlatna sablja” i podrazumeva efikasno zauzimanje severa, po receptu “Oluje” i uspostavljanje faktičke vlasti na celoj teritoriji pokrajine. Srbi sa severa tada bi bili odsečeni od centralne Srbije, što bi izazvalo osećaj panike i defetizma, pa i napuštanje te teritorije. Obuka pripadnika Kosovskih bezbednosnih snaga odvijala se u bazama “Film siti” u Prištini i “Pomazatin” nadomak Kosova Polja.

Poseban pečat ovom skandalu daje i činjenica da su se na vojnoj vežbi, među ukupno 1.600 vojnika, uglavnom iz zemalja članica NATO, rame uz rame našli pripadnici oružanih snaga tzv. Kosova i vojnici BiH, iako Sarajevo zvanično ne priznaje nezavisnost Kosova.

U sastavu jedinice oružanih snaga BiH, koja je predstavljala ovdu državu u Slunju, najvećim delom bili su pripadnici bošnjačkog naroda, kao i jedan oficir srpske nacionalnosti.

POLIGONU IME PO UBICI ALEKSANDRA

EUGEN Dido Kvaternik, čije ime nosi poligon kod Slunja, bio je ustaški general i šef Ravnateljstva za javni red i sigurnost NDH. Još pre rata bio je blizak saradnik Ante Pavelića, a zbog umešanosti u ubistvo kralja Aleksandra, Francuska ga je u odsustvu osudila na smrt. Bio je nadležan za rad ustaških logora u NDH i sprovođenje represalija i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima. Nakon što ga je Pavelić optužio za neuspešan rat protiv partizana, pobegao je iz NDH. Posle rata je utočište našao u Argentini, gde je 1962. poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Izvor: Novosti

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: