fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Hrvatskoj cveta trgovina suvenirima iz doba NDH

Ustaška kapa za lakoverne
Ustaška kapa za lakoverne

Zagreb – Posle više od cele nedelje licitiranja, konačna cena koju je na jednom popularnom servisu za aukcije u Hrvatskoj dostigla „originalna ustaška kapa“, popela se na ravno 200 evra. Ovaj predmet, za koji je teško proceniti da li je kupljen od kolekcionara vojne memorabilije ili osobe koja je emotivno vezana za ovu sramotnu epizodu hrvatske istorije, na tržište je stavio prodavač iz Nove Gradiške sa nadimkom Darcar, piše Slobodna Dalmacija, a prenose „Frankfurtske Vesti“

„Nadmetanje je krenulo od samo jedne kune, uz poruku da se za „ovaj predmet iz moje lične kolekcije može licitirati sad i nikad više“.
Nije u pitanju replika, niti filmski rekvizit, a zbog cene koju očekujem da će postići ovaj muzejski i super očuvan komad, ustaška kapa iz razdoblja NDH, molim samo ozbiljne kupce“ – napisao je prodavač. Ipak su se pojavili upiti oko toga da li je znak na kapi originalan, ima li moljaca, kao i daje li garanciju povratka novca ako bi se pod UV lampom otkrilo da kapa nije autentična.

DOMOVINSKI RAT NA CENI
Cene određuju kolekcionari, a ako se neko specijalizovao za memorabilije iz NDH, onda mu originalni primerak kape vojnika iz tog razdoblja ima veliku vrednost, objašnjava Eduard Magazin, sekretar udruženja kolekcionara Starinar u Zadru.
„U novije vreme najviše se traže predmeti vezani za Domovinski rat, od medalja do spomenica. Ali, velik interes vlada i za svim istorijskim razdobljima naše države. od Austrougarske, Prvog i Drugog svetskog rata, preko NDH i fašizma, do razdoblja Jugoslavije“, otkriva Magazin

U aukcijskoj kući kažu da se smeju prodavati autentični istorijski predmeti, ali ne i replike izrađene nakon Drugog svetskog rata. Međutim, u Hrvatskom udruženju kolekcionara bajoneta Trolist kažu da se originalni ustaški predmeti kao što je pomenuta kapa retko pojavljuju, tek jednom u 5-10 godina, ali da zato ima „previše krivotvorina“.

U ponudi iz doba NDH trenutno je čak 2.350 predmeta. Uz novčanice, markice, pisma, razglednice, dokumente i časopise data je i početna cena za policijsku knjižicu iz NDH od oko 50 evra. Oštećena fotografija nazvana „Mladi ustaša s ponosnom majkom“ prodata je za 17 evra, a za koji evro manje otišla je „Izjava o rasnoj pripadnosti“, kojom se za vreme NDH dokazivalo „ko je arijevac, a ko nije“.

„U pitanju je jako zanimljiv dokument napisan 23. juna 1941. godine, a odnosi se na Slavišu Koščevića, većnika Sudbenog stola
u Karlovcu“ – stoji u oglasu

Čizme vojnika iz NDH
Čizme vojnika iz NDH

Na drugom popularnom internetskom oglasniku za par čizama koje su nosili vojnici NDH traži se blizu 700 evra.

„Vojne čizme su, može se reći, muzejski primerak jer su ih koristili vojnici NDH. Vlasnik je bio moj pradeda, a o autentičnosti svedoči i žig unutar čizmi koji meni nije čitljiv, ali znalcu bi moglo pomoći da zna gde su proizvedene. Interes je velik, zovu ljudi iz cele Hrvatske, ali i okolnih zemalja“ – rekao je za Slobodnu Dalmaciju prodavač Tihomir iz Osijeka..

Izvor: Banija Online

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: