fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Grubišnom Polju komemoracija, pomen i parastos za 504 srpske žrtve ustaškog terora

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/grubisno/ploca-crkva-gpolje.jpg

Zavičajno udruženje „Bilogora“ iz Beograda,
obavještava da će se komemoracija, pomen i parastos za 504 srpske žrtve ustaškog terora, održati u Grubišnom Polju u subotu 26. aprila sa početkom u 13. časova.

Poštovani prijatelji!

Komemoracija, pomen i parastos za 504 srpske žrtve ustaškog terora, koje su pohapšene 26. i 27. aprila 1941.
godine u Grubišnom Polju i okolnim bilogorskom selima, te marvenim vagonima otpremljeni u mučeničku smrt, održaće se 26. aprila ove godine.

Parastos će biti služen u 13 časova u crkvi Sv. Georgija u Grubišnom Polju. Poslije toga održaće se Pomen, upaliti svijeće i položiti cvijeće
na bivšoj željezničkoj stanici gde je do 1991. godine, pedeset godina,
stajala Spomen‐ploča vezana za taj događaj. Razbili su je vandali – navodni antifašisti proizašli iz tzv. Domovinskog rata.

Šestogodišnja nastojanja Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj na čelu sa Miloradom Pupovcom da se ploča obnovi nisu uspjela. Zavičajno udruženje „Bilogora“ dalo im je sve potrebne dokumente o razbijenoj ploči koji su od nas traženi (originalne fotografije, dimenzije, lokaciju na željezničkoj stanici i repliku ploče).

Svake godine blagovremeno smo podsjećali SNV i obratili se i lokalnoj upravi grada Grubišno Polje, ali bez uspjeha. Svjesni smo danas slabosti, nemoći SNV i odnosa hrvatskih (anti)fašista prema 2694 srpske žrtve Bilogore čija su Spomen obilježja na zločine hrvatskih ustaša 1941. sva porušena, porazbijana i minirana.

Nama danas jedino preostaje da gajimo sjećanje i pijetet prema tim našim stradalim precima i da odlazimo na ta stratišta. To je naše neprikosnoveno pravo i potreba. Redovito se uključujemo u protokol obreda koji organizira SVN i VSNM Bilogorsko ‐ Bjelovarske županije. Tako je i ovaj puta. Potomcima žrtava savjetujemo da se međusobno dogovore o
odlasku sa prijateljima i rođacima uz participaciju goriva i cestarine. Oni
koji su odlučili da idu a ne mogu koristiti ovaj način neka se jave na telefon 011/2695605/ lokal 510 ili 064/1013322, Dr. Milan Bastašić, da pokušamo na
drugi način.

Isto tako molimo u ime Upravnog odbora „Bilogore“, da nam se javi dobrotvor, potomak žrtava koji ima vozilo sa više sjedala, da uz participaciju troškova
odveze one koji žele ići, a nemaju drugu mogućnost. U ovom vozilu bi išao i
član Upravnog odbora. Molimo vlasnika vozila da se javi na navedene telefone do
24. aprila. Do toga termina da nam se jave i potencijalni kandidati za taj
prevoz i oni koji idu svojim vozilima. Lijepo bi bilo da nas se „pred
crkvom“ 26. nađe što više.

 

Za Zavičajno udruženje „Bilogora“:

Ranko Radelić, gen. Sekretar                              

dr Milan Bastašić, predsjednik

 

Vezane vijesti:

​Grubišno Polje – Stratište NDH 

 

Preuzmite poziv u PDF formatu (530 kB)

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: