Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U groblju na Stupu moguće da su sahranjeni srpski vojnici

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić i šef Kancelarije instituta za traženje nestalih u Istočnom Sarajevu Srpko Batinić posjetili su groblje u sarajevskom naselju Stup nakon saznanja da je na pravoslavnom dijelu tog groblja u toku rata ukopano sedam do osam vojnika srpske nacionalnosti.

Milan Mandić Foto: SRNA
Milan Mandić Foto: SRNA

„Čovjek srpske nacionalnosti prenio mi je navode Jagode Trogrlić, koja je u međuvremenu preminula, a koja je živjela kod crkve na Stupu, da je očevidac ukopa srpskih vojnika na pravoslavnom dijelu groblja na Stupu“, rekao je Mandić Srni.

On je napomenuo da je nakon rekonstrukcije i proširenja Stupske petlje ovaj dio groblja dosta uništen, te da će se informisati ko sada gazduje tim grobljem i ko je u to vrijeme vršio ukopavanje.

„Ukoliko ne pronađemo posmrtne ostatke, moramo saznati ko je bio izvođač radova na rekonstruciji da bismo saznali da li su našli posmrtne ostatke i gdje su oni završili“, dodao je Mandić.

Predsjednik ovog udruženja kaže i da ima saznanja da su bili na pravom putu prilikom ekshumacije na gradskoj deponiji u sarajevskom naselju Buća Potok 2013. godine gdje bi se mogli nalaziti posmrtni ostaci Srba ubijenih tokom proteklog rata, ali da je ekshumacija prekinuta.

„Čovjek koji je u to vrijeme radio u sarajevskom komunalnom preduzeću `Rad` rekao je da smo bili na pravom putu, odnosno da smo bili na tri do četiri metra od primarne masovne grobnice. Ekshumacija je prekinuta, a ja nikada nisam upoznat iz kog razloga“, rekao je Mandić.

Prema njegovim riječima, u Institutu za nestala lica trebalo bi pitati da li se vrši sanacija onoga što je urađeno ranije ili još stoji otvoreno, da bi od Tužilaštva BiH ponovo bila zatražena dozvola za nastavak ekshumacije na ovoj deponiji.

Udruženje porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije još traga za oko 180 nestalih sarajevskih Srba.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: