Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Fon Trirovom najnovijem filmu slika ustaškog klanja

U najnovijem kontroverznom ostvarenju svjetske kinematografije danskog reditelja Larsa fon Trira „Kuća koju je Džek sagradio“, koje je prikazano nedavno na Kanskom festivalu, pojavljuje se i slika ustaškog klanja u logoru Jasenovac.

Originalan snimak- Ustaše kod Livna bacaju Srbe u jamu krajem jula ili početkom avgusta 1941.(foto:wikipedia.org)

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je rekao za „Blic“ da se ova fotografija, poput mnogih drugih koje ilustruju naratora koji govori o zlu u ljudima, pojavljuje na sekund.

„Fotografija se pojavljuje bukvalno na blic, većina je i nije prepoznala, uz mnoge druge koje ilustruju rat i zlo koje ratovi nose sa sobom“, rekao je Pantelić, dodajući da među fotografijama ima najviše slika Hitlera.

Ova fotografija se može naći na „Vikipediji“ u tekstu „Genocid u NDH“, potpisana sa „Ustaški stražari ubijaju zatvorenike u logoru Jasenovac“.

Na njoj se vide dvojica ustaških bojovnika kako ubacuju u jamu mlađeg čovjeka, a oko njih stoji nekoliko mladih ustaša koji to posmatraju.

List dodaje da nije poznato kako je Fon Trir došao na ideju da upotrijebi ovu fotografiju.

U tekstu se dodaje da je Jasenovac bio jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu gdje su sistematski ubijani Srbi, Jevreji, Romi, hrvatski komunisti, te da se kao takav uklapa u viziju Fon Trira koji je filmom punim nasilja, krvi, scena sakaćenja želio da prikaže najtamniju stranu ljudskog roda.

Prilikom prikazivanja ovog filma nedavno na Kanskom festivalu, dio publike je izašao iz sale, jer nije mogao da podnese scene nasilja.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: