fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Dobrunu obilježen Dan boraca i Prvog srpskog ustanka

U manastiru Dobrun kod Višegrada danas je obilježen Dan boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i 214 godina od Prvog srpskog ustanka.

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Dobrun kod Višegrada danas je počelo obilježavanje 214 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Dobrun Foto: SRNA

Parastos poginulim borcima Vojske Republike Srpske i srpskim ustanicima vožda Karađorđa Petrovića služio je iguman manastira Dobrun Kalistrat, uz sasluženje bratstva manastira Dobrun.

Pomoćnik ministra boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je ovo jedan od najvažnijih datuma u srpskoj istoriji.

„Prvi srpski ustanak početak je organizovane borbe srpskog naroda protiv vjekovnog ropstva pod turcima, početak formiranja moderne srpske države i kulturnog preporoda“, istakao je Milunović.

Prema riječima Milunovića, Prvi srpski ustanak bio je inspiracija rodoljublja u svim srpskim zemljama da se, nakon toga, podignu i bore za slobodu, a, isto tako, i borcima odbrambeno-otadžbinskog rata koji su u brojnim bitkama u tom ratu sačuvali slobodu, sačuvali teritoriju Republiku Srpsku i taj dan su proglasili Dan boraca.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je za Višegrad ovo veoma važna manifestacija s obzirom da je ovdje centralno obilježavanje za Republiku Srpsku.

„Opština ima veoma dobru saradnju sa Boračkom organizacijom, izdvajamo velika sredstva za boračku organizaciju. Mi, mlađi koji nismo bili učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata, moramo posebnu pažnju posvetiti onima koji su učestvovali u ratu i dali veliki doprinos stvaranju Republike Srpske“, istakao je Đurević.

On je dodao da mlađe generacije ne smiju da zaborave srpsku istoriju i da moraju uložiti sve snage da bi nastavili tradiciju i obilježavale ovakve događaje.

Obilježavanje Dana borca i Prvog srpskog ustanka biće nastavljeno u Višegradu gdje je za 12.00 časova planirano polaganje vijenaca na spomenik srpskim borcima na Trgu palih boraca.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ostružnica srce srpskih ustanaka | Jadovno 1941.

Sretenje, dan državnosti Republike Srbije

Od Golgote do Vaskrsa Srbije

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: