Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„U Dobrovoljačkoj se desio kukavički i zločinački napad“

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, koji je na čelu Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, izjavio je da je napad na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine bio kukavički i zločinački napad na tada jedinu legitimnu vojsku u bivšoj Jugoslaviji.

Obilježavanje stradanje vojnika JNA u Dobrovoljačkoj (Foto: Screenshot/N1)
Obilježavanje stradanje vojnika JNA u
Dobrovoljačkoj (Foto: Screenshot/N1)

U izjavi novinarima uoči polaska u Sarajevo na pomen ubijenim vojnicima, on je podsjetio da je raspadom bivše Jugoslavije u BiH nastao problem, jer je bošnjačko i hrvatsko rukovodstvo organizovalo referendum mimo volje srpskog naroda, što je nagovijestilo rat.

Savanović podsjeća da je 26. aprila 1992. godine u Skoplju bio dogovoren sporazum o mirnom povlačenju JNA iz Sarajeva i da je to trebalo ispoštovati, ali da su 2. i 3. maja, prilikom povlačenja kolone JNA, nelegitimne i nelegalne snage BiH, paravojne formacije, kao što su bile Zelene beretke, pripadnici Teritorijalne odbrane, Patriotska liga i drugi, mučki iz zasjede napali i ubili 42 pripadnika JNA, 71 ranili i 207 zarobili.

„Mi danas obilježavamo taj datum i odajemo poštovanje i pomen svima koji su poginuli“, dodao je ministar.

Savanović je podsjetio da je prethodnih godina od vlasti Kantona Sarajevo traženo da se podigne spomen-ploča poginulim i ubijenim Srbima, ali da odobrenje nikada nije dato.

„Vjerovatno ćemo narednih godina na srpskoj teritoriji obilježavati stradanja svih sarajevskih Srba“, najavio je on.

Savanović je ocijenio da činjenica da i 24 godine nakon rata tri autobusa iz Republike Srpske obezbjeđuju jake policijske snage u Federaciji BiH govori o „udaljenosti i nerazumijevanju jedni drugih“.

„Potrebno je da se uloži mnogo snage i energije da bi se približili jedni drugima, ali je potrebno konačno shvatiti da je Republika Srpska entitet koji je međunarodno verifikovan i priznat i da teritorijalno čini pola BiH“, naglasio je on.

Savanović kaže da će Republika Srpska, ukoliko federalne i kantonalne vlasti ne dozvole podizanje spomen-ploče u Sarajevu, uvesti iste mjere i na svojoj teritoriji.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić rekao je da ni nakon 24 godine od mučkog ubistva pripadnika JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici još nema pravde za žrtve, niti kazne za krivce, jer bošnjačke vlasti nisu prošle katarzu i nisu spremne za suočavanje ni sa sadašnjošću, ni sa prošlošću.

„Mi u Republici Srpskoj nemamo problem da se bilo gdje poklonimo žrtvama, ali očigledno da u Sarajevu postoji ta matrica iz devedesetih godina“, rekao je Stevandić. On je pred polazak u Sarajevo rekao da su u Dobrovoljačkoj ulici podmuklo sačekani i pobijeni iz zasjede nevini ljudi, koji nisu imali bojevu municiju, niti su imali veze sa ratom i nikoga nisu napali.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da napad na pripadnike JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bio jedan u nizu podlih napada i da napadačima ne može služiti na čast, s obzirom da je postojao dogovor o mirnom povlačenju vojske.

„Ni danas ne vidim nikakvu logiku ni vojničku, ni političku šta je to nekoga rukovodilo da napadne kolonu vojske koja je bila u povlačenju, koja je odlazila sa teritorije i nije ugrožavala nikoga“, rekao je general Savčić.

On kaže da je u Dobrovoljačkoj izvršen napad na prevaru, jedan u nizu takvih napada i da zato neko treba da snosi odgovornost.  Ističući da ima mnogo otvorenih pitanja u vezi sa proteklim ratom, Savčić je ocijenio da insistiranje na samo jednoj istini vodi ka trajnom neprijateljstvu, što nikome na ovim prostorima ne odgovora.

Smatra neprimjerenim agnažovanje velikog broja pripadnika policije koja je obezbjeđivala pomen i sjećanje na ubijene sunarodnike.  Savčić kaže da je 2. maj u Sarajevu obilježen kao „dan odbrane Sarajeva“ i pitao „od čega i od koga se grad branio“?

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da se danas odaje počast stradalima u Dobrovoljačkoj ulici i upućuje snažna poruka pravosudnim institucijama na nivou BiH da odgovorni za ovaj zločin moraju biti procesuirani.

„Haški tribunal je svojevremeno uveo udruženi zločinački poduhvat. Postavlja se pitanje da li se on desio i u Dobrovoljačkoj ulici? Po načinu tumačenja Haškog tribunala ovo je klasični primjer udruženog zločinačkog poduhvata – imamo plan, naredbodavce, lica koja su komandovala zločinom i koordinisala zločin, izvršioce zločina i žrtve“, dodao je Kojić.

Međutim, konstatovao je on, ova pravna kategorija rezervisana je samo za Srbe.

„Žalosno je što je Tužilaštvo BiH i strani tužilac Džud Romano obustavio istragu u ovom predmetu koji već četvrtu godinu nije riješen po prigovoru koje je uložilo Ministarstvo unutrašnjih poslova i porodice žrtava“, naglasio je Kojić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

24 godine od napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj

Obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj 3. maja

„LEGITIMNE METE“ U VIDNO OBILjEŽENOM SANITETSKOM VOZILU?!

USPAVANO PRAVOSUĐE BiH GODINAMA IGNORIŠE STRADANjE SRBA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: