Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Diptih svetih uskoro će biti upisana i Jaglika Adžić iz Pive

Liku naših svetih naredne godine biće pribrojane nevine žrtve Drugog svjetskog rata u Pivi, a među njima i Jaglika Adžić, sedamnaestogodišnja djevojka koja je zajedno sa roditeljima i braćom i brojnim komšijama od strane fašista i ustaša spaljena. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije boraveći na praznik Sv. Vasilija Ostroškog u Nikšiću darivao je episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija ikonom Novomučenice Jaglike.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/jaglika-adzic.jpg

– Iduće godine predložiće se Svetom arhijerejskom saboru da Novomučenica Jaglika sa svojom braćom i roditeljima i ostalim sagorjelim za vjeru pravoslavnu, za čast i dostojanstvo budu pribrojani liku svetih, kazao je Mitropolit.

Brojne su žrtve koje je Piva dala u Drugom svjetskom ratu, a fašisti i ustaše na najsvirepiji način pobili su na stotine nevinih žitelja tog kraja, žena, djece i staraca. Zloglasna „Princ Eugen“ divizija harala je Pivom 1943. godine kada su njeni pripadnici za nepun sat, svjedočili su očevici tog događaja, u mjestu Dola svirepo ubili više od 500 mještana okolnih sela, među kojima je bilo preko 100 djece, a najmlađe od njih bilo je u kolijevci. Dan ranije u Gojkovića dolu, zatvorili su u jednu kolibu oko 50 mještana, među njima su bili Jaglikina braća Milirad (8), Momčilo (4) i Dušan (2), kao i roditelji Stoja i Krsto. Ona je uspjela da pobjegne ali se vratila kada je čula vrisku i plač svoje braće. Zločinci su je spriječili da uđe u već zapaljenu kolibu, imajući s njom, pošto je bila izuzetno lijepa, druge namjere.

– Ona se, poput drevnih hrišćanskih mučenica, otrgla i uletjela u oganj i zajedno sa svojom braćom i roditeljima i ostalim stradalnicima pretvorila se u žrtvu svespaljenicu. Sagorjela je sačuvavši svoje djevičanstvo, svoj obraz i svoje hrišćansko dostojanstvo. Treba da se sjetimo te mučenice i onih sa njom postradalih, te divne čudesne djevojke sagorjele, pretvorene u plam božanske ljubavi, djevičanstva i čistote, rekao je mitropolit Amfilohije.

Ikonu kojom je darivao vladiku Joanikija, nije prva na kojoj je Jaglika Adžić, jer je njen lik oslikan u hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici i još nekim crkvama.

Piše: Biljana Brašnjo

Izvor: Pravoslavna Mitropolija Crnogorsko-Primorska

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: