Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Derventi obilježen Dan Vojske Srpske

U Derventi je danas služen parastos i položeni vijenci ispred spomen-obilježja za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske, povodom Dana Vojske Republike Srpske i Dana 327. Motorizovane brigade i Osinjske brigade.

Dan Vojske RS Foto: RTRS
Dan Vojske RS  Foto: RTRS

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je da je na početku rata 327. Motorizovana brigada bila jedna od najvećih jedinica u Prvom krajiškom korpusu Vojske Republike Srpske.

„Formirana je u maju 1992. godine, na početku je brojala oko 2.000 vojnika i starješina, ali je tokom četiri ratne godine kroz nju prošlo oko 5.000 boraca sa prostora Dervente, Broda, Prnjavora i još desetak drugih opština“, rekao je Vujičić.

On je dodao da je najveći doprinos imala u operacijama za oslobađanje okupiranih dijelova Posavine, oslobađanju Koridora, ali i odbrani srpskog naroda na području Teslića i Vlasenice i drugim mjestima gdje je Srbima bio ugrožen opstanak.

„Tokom četiri ratne godine 438 boraca brigade je poginulo, skoro svaki drugi pripadnik je ranjen, a odlikovana je ordenom Karađorđeve zvijezde“, dodao je Vujičić.

Osinjska brigada je formirana 9. februara 1992. godine, u početku kao Osinjski partizanski odred u čijem sastavu su bili borci sa područja Osinjsko- sočaničkog kraja i okolnih sela.

„Odred je u brigadu preorganizovan u maju 1992. godine i po formaciji je imao dva bataljona sa pozadinom. Iz ove brigade poginula su 104 borca, od kojih četiri oficira i pet podoficira, a više od 600 boraca je ranjeno. Odlikovana je 30. maja 1996. godine medaljom Petra Mrkonjića“, rekao je Vujičić.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić uputio je čestitke povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Dana 327. Motorizovane brigade i Osinjske brigade.

„Obradovan sam da ima veliki broj ljudi na obilježavanju, a tužan što sa nama danas nije veliki broj dragih lica, zaslužnih za stvaranje Republike Srpske, koji su dali živote u odbrani ognjišta“, rekao je Simić.

On je dodao da je potrebno da svi zajedno nastave da grade Derventu i razvijaju dobre odnose među ljudima. „Ponosan sam na suživot koji sada vlada među narodima u Derventi“, dodao je Simić.

Ratni i prvi komandant Osinjske brigade Savko Pećić rekao je da se nedovoljno njeguje tradicija herojske borbe koja je bila veoma slavna i bez ratnih zločina.

„Čuvali smo i sačuvali smo naša ognjišta, zahvaljujući onima koji su dali svoje živote, onima koji su ostali bez dijelova tijela i svim onima koji su učestvovali u odbrani svoje opštine. Potrebno je učiti mlađe naraštaje o slavnom putu ovih brigada i svemu onome kako je i bilo“, rekao je Pećić.

Parastos su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a vijence su položili načelnik Simić, potpredsjednik Skupštine opštine Slavko Tomaš, delegacija Policijske stanice Derventa, Opštinske Boračke organizacije, Boračke organizacije Broda i Šamca, Udruženja ratnih vojnih invalida „1991- 1995“, te predstavnici političkih partija.

U derventskom Centru za kulturu priređen je svečani prijem na kojem su predstavnici lokalne zajednice i Opštinske Boračke organizacije uputili čestitke povodom današnjih jubileja – obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i derventskih briga.

Među brojnim zvanicama bio je značajan broj odlikovanih boraca Vojske Republike Srpske.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: