fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U crkvi Svetog Save u Beogradu: LITURGIJSKO PROSLAVLjANjE SVETIH PREBILOVAČKIH NOVOMUČENIKA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/prebilovci/mucenici-prebilovacki.jpg

Sveta liturgija na kojoj će se molitveno slaviti Sveti Prebilovački i drugi donjohercegovački novomučenici služiće se 6. avgusta 2014, od 8 časova, u maloj crkvi Svetog Save u Beogradu.

Prije 73. godine, 6. avgusta 1941, u toku „Ilindanskog okolja“ , perioda najvećeg stradanja Srba u NDH, u Šurmanačku jamu kod Međugorja, duboku 66 metara, hrvatske snage žive  gurnule  skoro sve žene i djecu, njih oko 600, iz sela Prebilovaca kod Čapljine.  Oni koji su prežvjeli pad, narednih dana u umirali u mukama, bez pokušaja bilo čije pomoći.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve je na majskom zasjedanju ove godine jednodušno donio odluku da se Sveti Prebilovački novomučenici (čije su mošti velikm dijelom uništene od  strane hrvatskih snaga u junu 1992,) upišu u Diptih Svetih, sa datumom proslavljanja 24. jul/6.avgust, kako će biti upisano u  crkveni kalendar.

U slavu Prebilovačkih i drugih donjohercegovačkih mučenika  podiže se  hram u Prebilovcima, posvećen Vaskrsenju Hristovom.

U samim Prebilovcima, u slavu Svetih Prebilovačkih novomučenika, služiće se Sveta liturgija   u hramu, koji je, građevinski, pred završetkom, u subotu 9.avgusta, u 8. časova. Tim povodom,  u Prebilovcima će biti tradicionalno okupljanje potomaka i poštovalaca  Novomučenika.

 

Vezane vijesti:

Danilo Boro: Prebilovci su hercegovački Vračar!

Pokloničko putovanje iz Beograda za Prebilovce

USKORO SMIRAJ PREBILOVAČKIH ŽRTAVA

PREBILOVAČKI NOVOMUČENICI SLAVE SE KAO SVETI

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: