Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U ČETIRI KANTONA NE IZUČAVA SE NACIONALNA GRUPA PREDMETA

Datum objave: četvrtak, 10 septembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Na području Kantona Sarajevo predmet Pravoslavna vjeronauka pohađa devet učenika, od kojih osam u dvije osnovne škole i jedan učenik u srednjoj školi…

 Čas iz Pravoslavne vjeronauke

Čas iz Pravoslavne vjeronauke

Priredila: Dubravka BLAGOJEVIĆ

U četiri kantona Federacije BiH u osnovnim i srednjim školama ne izučava se nacionalna grupa predmeta po važećem Nastavnom planu i programu iz Republike Srpske, podaci su federalnog Ministarstva obrazovanja i nauke.

U Ministarstvu napominju da se nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti izučava u onim područjima i mjestima u kojima je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave.

Prema prošlogodišnjim podacima, učenici koji se školuju u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo izučavaju nacionalnu grupu predmeta u skladu s Nastavnim planom i programom za osnovnu i srednju školu.

Taj program donio je ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, pa se ne izučava nacionalna grupa predmeta ni u jednoj školi prema važećem Nastavnom planu i programu Republike Srpske.

Učenicima se na početku svake godine dostavlja anketa koju popunjavaju roditelji, a u kojoj se opredjeljuju koji će jezik izučavati đaci – “bosanski/hrvatski/srpski” jezik i književnost ili “bosanski jezik i književnost”.

Na području Kantona Sarajevo, predmet Pravoslavna vjeronauka pohađa devet učenika, od kojih osam u dvije osnovne škole i jedan učenik u srednjoj školi.

Prema saznanjima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, nije uvedeno izučavanje nacionalne grupe predmeta ni u jednoj školi jer nije bilo zahtjeva roditelja učenika za izučavanje te grupe predmeta.

U osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona Pravoslavnu vjeronauku izučavaju 63 učenika, dok 24 polažu razredne ispite.

Osim toga, u srednjim školama ima 20 učenika koji izučavaju Pravoslavnu vjeronauku.

U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde nema učenika koji izučavaju nacionalnu grupu predmeta prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske, niti učenika koji izučavaju Pravoslavnu vjeronauku.

Takođe, prema podacima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Kantona Zapadno-hercegovačkog, u osnovnim i srednjim školama nema učenika koji izučavaju Pravoslavnu vjeronauku, niti ima učenika koji izučavaju nacionalnu grupu predmeta prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske.

U osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu nacionalnu grupu predmeta prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske sluša 142 učenika i to – 113 učenika u Osnovnoj školi (OŠ) “Ahmet Hromadžić” u Bosanskom Petrovcu, pet učenika u OŠ “Otoka” u mjestu Bosanska Otoka, kao i 24 učenika u “Prvoj osnovnoj školi” u Bosanskoj Krupi.

U osnovnim školama u Unsko-sanskom kantonu, takođe, 317 učenika izučava predmet Pravoslavna vjeronauka.

U Posavskom kantonu, 12 učenika pohađa Pravoslavnu vjeronauku, a u Zeničko-dobojskom kantonu 24 učenika izučava predmet Pravoslavna vjeronauka, i to 23 učenika u osnovnim školama i jedan srednjoškolac.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u Osnovnoj školi Ravno, u područnom odjeljenju Ivanica, nastava za nacionalnu grupu predmeta se izvodi prema Nastavnom planu i programu Republike Srpske, dok Pravoslavnu vjeronauku izučavaju učenici u 13 osnovnih škola na području tog kantona.

U Kantonu 10 (Livanjskom kantonu) nacionalnu grupu predmeta izučava ukupno 182 učenika, a isto toliki njih izučava Pravoslavnu vjeronauku.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke napominju da ne raspolažu podacima iz Srednjobosanskog kantona jer im nadležno kantonalno ministarstvo nije dostavilo podatke.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

narušeno pravo srpskih učenika na obrazovanje u livanjskom …

javna rasprava o zakonu o udžbenicima u livanjskom kantonu

neustavan prijedlog zakona o udžbenicima u livanjskom kantonu

SRPSKA DJECA DISKRIMINISANA U GOTOVO SVIM ŠKOLAMA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top