Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Češkoj odata pošta Principu i srpskim zarobljenicima

Datum objave: četvrtak, 28 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+
Gavrilo Princip
Gavrilo Princip

Povodom obeležavanja 98. godišnjice smrti Gavrila Principa, državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je danas u gradskoj tvrđavi u Terezinu u Češkoj, gde je Princip, kao zatvorenik, preminuo 28. aprila 1918. godine.

U sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata kraj mauzoleja sa spomen kosturnicom u Jindrihovicama održana je i državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti srpskim ratnim zarobljenicima preminulim u tom logoru, saopštio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence je na spomen obeležja u ime Vlade Srbije položio predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a organizator komemoracija je Odbor u saradnji sa ambasadom Srbije u Češkoj, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tokom Prvog svetskog rata teritorija današnje Češke Republike bila je mesto interniranja srpskih ratnih zarobljenika i političkih zatvorenika iz čitave tadašnje Austro-Ugarske.

Iz tog razloga je i osnovan zarobljenički logor pored mesta Jindrihovice, nedaleko od Karlovih Vari. U nečovečnim uslovima, mučeni glađu, žeđu i prinudnim radom, od posledica raznih zaraznih bolesti umrlo je 7.100 srpskih vojnika koji su kao ratni zarobljenici bili internirani u ovaj logor.

U Češku je deportovan i Gavrilo Princip, kao jedan od osuđenih za učešće u atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine.

Umro je u zatvoru u tvrđavi grada Terezina pred sam kraj Prvog svetskog rata, 28. aprila 1918. godine, od posledica tuberkuloze kostiju.

Tri godine nakon smrti posmrtni ostaci Gavrila Principa prebačeni su iz tadašnje Čehoslovačke u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i sahranjeni u Sarajevu, navodi se u saopštenju.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Godišnjica smrti vidovdanskog heroja Gavrila Principa

Dokument koji krije jezivu sudbinu Gavrila Principa i njegove …

Kafana je mesto za početak

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top