Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

U Češkoj odata pošta Principu i srpskim zarobljenicima

Datum objave: četvrtak, 28 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+
Gavrilo Princip
Gavrilo Princip

Povodom obeležavanja 98. godišnjice smrti Gavrila Principa, državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti održana je danas u gradskoj tvrđavi u Terezinu u Češkoj, gde je Princip, kao zatvorenik, preminuo 28. aprila 1918. godine.

U sklopu obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata kraj mauzoleja sa spomen kosturnicom u Jindrihovicama održana je i državna ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti srpskim ratnim zarobljenicima preminulim u tom logoru, saopštio je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Vence je na spomen obeležja u ime Vlade Srbije položio predstavnik Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a organizator komemoracija je Odbor u saradnji sa ambasadom Srbije u Češkoj, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Tokom Prvog svetskog rata teritorija današnje Češke Republike bila je mesto interniranja srpskih ratnih zarobljenika i političkih zatvorenika iz čitave tadašnje Austro-Ugarske.

Iz tog razloga je i osnovan zarobljenički logor pored mesta Jindrihovice, nedaleko od Karlovih Vari. U nečovečnim uslovima, mučeni glađu, žeđu i prinudnim radom, od posledica raznih zaraznih bolesti umrlo je 7.100 srpskih vojnika koji su kao ratni zarobljenici bili internirani u ovaj logor.

U Češku je deportovan i Gavrilo Princip, kao jedan od osuđenih za učešće u atentatu na nadvojvodu Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine.

Umro je u zatvoru u tvrđavi grada Terezina pred sam kraj Prvog svetskog rata, 28. aprila 1918. godine, od posledica tuberkuloze kostiju.

Tri godine nakon smrti posmrtni ostaci Gavrila Principa prebačeni su iz tadašnje Čehoslovačke u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i sahranjeni u Sarajevu, navodi se u saopštenju.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Godišnjica smrti vidovdanskog heroja Gavrila Principa

Dokument koji krije jezivu sudbinu Gavrila Principa i njegove …

Kafana je mesto za početak

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top