fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Bradini služen parastos za nevine srpske žrtve (VIDEO)

U Bradini kod Konjica danas je služen parastos za 48 stradalih srpskih civila, koje su na najbrutalniji način prije 24 godine ubili zločinci iz redova muslimanskih i hrvatskih snaga, nakon čega su spalili crkvu, a potom i ovo i okolna srpska sela.

Obilježavanje 22 godine od stradanja srpskog naroda u Bradini kod Konjica Foto: SRNA
Obilježavanje 22 godine od stradanja
srpskog naroda u Bradini kod Konjica
Foto: SRNA

Paroh konjički jerej Milan Bužanin rekao je Srni da se ovaj pomen održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

U ime predsjednika Republike Srpske vijenac na spomen-obilježje položio je njegov lični izaslanik Miladin Dragičević.

Dragičević je poručio da Srbi treba svaki dan i na svakom mjestu da opominju i čuvaju sjećanje na sve nevine žrtve srpskog naroda.

„Istorija se ponavlja. Ovdje u Bradini Srbi su stradali i 1914. i 1941. i 1992… U ovoj spomen-kosturnici pored nas sahranjeni su i djed i otac i unuk. Nažalost, istorija će se ponavljati sve dok zločinci nad nevinim srpskim žrtvama ne budu kažnjeni. Nekažnjeni zločin povlači novi zločin“, rekao je Dragičević.

Bradina: Dragičević u ime predsjednika Srpske položio vijenac (Foto: Srna)
Bradina: Dragičević u ime predsjednika Srpske položio vijenac (Foto: Srna)

On je naglasio da zbog toga povampirene snage, ponovo, pričaju o nekim žrtvama, a niko ne spominje srpske žrtve u Jasenovcu i Banjaluci.

„Oni sada dižu glavu i izjednačavaju zločince sa nevinim i žrtve, na šta mi iz Republike Srpske nikada nećemo pristati“, poručio je Dragičević.

Prema njegovim riječima, Srbi treba svaki dan i na svakom mjestu da opominju i čuvaju sjećanje na sve nevine žrtve srpskog naroda

„Bradina jeste postradala, ali ona će i dalje živjeti u srpskim srcima“, poručio je Dragičević.

Bužanin sa žaljenjem konstatuje da porodice srpskih žrtava u Bradini i okolnim selima u opštini Konjic i nakon 24 godine čekaju istinu i pravdu.

Pomenu u Bradini prisustvovali su predstavnici Pravoslavne crkvene opštine Konjic, preživjeli i protjerani Srbi iz konjičkog sela Bradina, predstavnici institucija Republike Srpske i srpski članovi zajedničkih institucija BiH.

Svetu liturgiju i parastos nevinim srpskim žrtvama u obnovljenom hramu Vaznesenja Gospodnjeg služio je protojerej-stavrofor Aleksandar Topalović uz sasluženje sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i Mitropolije dabrobosanske, nakon čega su prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježje srpskim žrtvama otadžbinskog rata u BiH.

Među gostima bili su i šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, narodni poslanik Zoran Pologoš, koji je i predsjednik Udruženja Srba iz Konjica, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, predstavnici udruženja Srba proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici kabineta potpredsjednika Federacije BiH i opštine Konjic.

Predstavnici institucija Republike Srpske sve ove godine ističu da je zločin u Bradini bio planski, što najbolje govori o karakteru rata u BiH.

Prema Srninim saznanjima, MUP Republike Srpske do sada je podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Nakon istrage i prikupljenih dokaza nepobitno je utvrđeno da su pripadnici muslimanskih oružanih snaga planirali, organizovali i izveli akciju u kojoj su Bradina i okolna sela uništena i etnički očišćena od srpskog stanovništva.

Prema istom izvoru, 25. maja 1992. godine u Bradini je ubijeno najmanje 38 identifikovanih srpskih žrtava, izvršeno je pet silovanja, dok je više stotina Srba protivpravno lišeno slobode i odvedeno u logore, najviše u Čelebiće.

Preostalo srpsko stanovništvo protjerano je sa svojih ognjišta, njihova pokretna imovina je opljačkana, a kuće i crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljeni i srušeni.

Na taj način pripadnici muslimanskih oružanih formacija počinili su više krivičnih djela ratnog zločina protiv srpskog civilnog stanovništva, a dokazano je da se u vezi sa uništenjem Bradine i okolnih srpskih sela u opštini Konjic radi o udruženom zločinačkom poduhvatu, tvrdi policija Srpske.

Preživjeli Srbi iz Bradine sa očajem se svake godine sjećaju da su tih strašnih dana svuda bila tijela njihovih najmilijih koji su pobijeni, kao i da je komanda hrvatske i bošnjačke paravojske platila Cigane koji su noge ubijenih vezali konopcima, a onda ih konjima vukli do bagerom iskopane jame ispred pravoslavne crkve u centru sela.

Tragični bilans iznosi 54 mrtvih za tri dana, a u logorima je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet lica još uvijek traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci. Prije rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika.

Hram Svetog Vaznesenja Hristovog u Bradini kod Konjica sagrađen je 1938. godine trudom i prilozima mještana na čelu sa tadašnjim parohom Jovanom Slomovićem, porijeklom iz Čajniča.

Najveći ktitor je bio Vlad ili Vladimir Olšanski, porijeklom Čeh, koji je bio inženjer na izgradnji željezničkog tunela u blizini hrama, pa je davao materijal i mašine koje su bile potrebne graditeljima.

Hram je demoliran, a zatim uništen za vrijeme građanskog rata u BiH.

Trudom nekadašnjih žitelja ovog mjesta koji sada žive u izbjeglištvu, većinom u Srbiji i drugim mjestima BiH, dok neki žive u inostranstvu, obnovljena je spoljašnost hrama i postavljen novi krov te je na taj način spriječeno dalje propadanje.

Sveta liturgija služi se jednom godišnje, i to na današnji dan, jer u Bradini ne živi više niko od pravoslavnih.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

BRADINA: SRPSKE RANE KRVARE I NAKON 21 GODINE

Konjic: Sjećanje na stradanje Srba iz sela Bradina | Jadovno …

Gacko: Parastos za 382 srpske žrtve u otadžbinskom ratu

Mučitelji Srba se opet izvukli! | Jadovno 1941.

Zločin čeka kaznu | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: