fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Borovu otvorena izložba i održano predavanje Moje Jadovno

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/borovo-noseca-slika.jpgSrpski narodni forum iz Borova i udruženje građana Jadovno 1941. iz Banjaluke,  organizovali su u subotu otvaranje izložbe „Moje Jadovno“ i predavanje na tu temu u Kulturnom centru Borova.

Izložbom se kroz dokumentovanu vizuelizaciju prikazuju strahoviti zločini nad srpskim, i jevrejskim žrtvama u okviru kompleksa logora smrti Nezavisne Države Hrvatske Gospić – Jadovno – Pag formiranom na području Like početkom aprila 1941. godine u kome je ubijeno više od 40.000 žrtava.

Autori izložbe su Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i Dušan J. Bastašić.

Prema riječima sekretara SNF-a, Zorana Kojića, koji se večeras prilikom otvaranja izložbe obratio prisutnima, zabrinjavajuća je činjenica da
naša javnost tako malo zna o jednom od prvih genocidnih logora smrti Nezavisne Države Hrvatske.

“Ne samo što je gospićka grupa logora bila prvi logorski kompleks ovakvog tipa u Drugom svetskom ratu, već je njegov značaj nama, a i istoričarima
istraživačima, znatno dublji i ukazuje na to da posljedice nacističke ideologije nisu imale svoju najsnažniju zločinačku potporu na samom prostoru Njemačke već se ona javila na samom početku Dugog svjetskog rata i na ovim prostorima jednako pogubno”- rekao je Kojić.

Predsjednik Srpskog narodnog foruma Goran Čelar, ukazao je da je pored strašnih zločina i mučenja koje su pretrpjele žrtve logora Jadovno isto
tako zastrašujuća stigma ćutanja koja traje do današnjih dana o tome šta je predstavljalo Jadovno u zločinačkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) i kakve su njegove posljedice.

Autor izložbe Dušan J. Bastašić podsjetio je prisutne tokom svog predavanja, da se kompleks logora Jadovno nalazio na području NDH koja je osim većeg dijela današnje Hrvatske, te BiH, obuhvatala i Srijem, te da je upravo u Jadovnu stradala sama intelektualna elita Vukovara, pohapšena već 10. maja 1941.

“Kulturni centar Borova i Srpski narodni forum su imali sluha za ovu izložbu, a kao što vidite slike i prizori iz Jadovna su zastrašujući i tiču se i danas svih nas i u Banjaluci i u Vukovaru i bilo gdje na srpskom duhovnom prostoru.

Žalosno je što hrvatske vlasti i danas nemaju razumjevanja prema potrebi potomaka žrtava Jadovna za njegovim obiljležavanjem i dostupnosti prave istine o ovom, ali i drugim ustaškim logorima na području NDH. Takođe, svi mi nezadovoljni smo i nedovoljnom podrškom institucija Srbije i Srpske, jer ovo što mi činimo kao pojedinci danas u svijetu rade institucije i ovo jeste posao državnih institucija koje se moraju baviti i ovakvim pitanjima. Ova izložba je dakle danas tu zbog odgovornog odnosa prema žrtvama, našim precima. Takođe, ono što radimo u funkciji je nezoborava genocida i zločina”- rekao je jedan od trojice autora izložbe, Dušan J. Bastašić.

Otvaranju izložbe i predavanju, uz građane Borova i Vukovara, prisustvovali su i Načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović sa saradnicima, Živorad Simić generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru, Aleksandar Čotrić, član odbora za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Narodnoj Skupštini Republike Srbije, protojerej stavrofor Jovan Radivojević, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Dušan Latas, zamjenik Gradonačelnika grada Vukovara Srđan Milaković, predsjednica SKD Prosvjeta Sretenka Čaović, generalni sekretar SNS Đorđe Vladisavljević, predsjednik srpskog Kulturnog centra Vukovar Svetislav Mikerević, predstavnici omladinskog kluba „Reakcija“ iz Vukovara, podpredsjednik „Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine“ Miroslav Mikerević i generalni sekretar SDSS-a Danko Nikolić.

Domaćine ove za Borovo značajne manifestacije, posebno je obradovao dolazak iz Novog Sada Jadovničkog dobrotvora Dragana Gvozdenovića, potomka žrtava iz Sadilovačke crkve na Kordunu te dolazak iz Beograda Jadovničkog dobrotvora Đorđa Aleksića i predsjednika UG Jadovno 1941 za Srbiju Milorada Miloševića sa saradnicima.

Manifestaciju su pratili reporteri RTRS-a iz Banjaluke, Radio Borova, Radio Dunava iz Vukovara, časopisa Izvor i TV produkcije Zajedničkog vijeća opština.

Organizatori su posebno zahvalni Svetlani Ostojić i Borisu Šahoviću za nesebičan trud iskazan u postavljanju izložbe.

Izložbena postavka “Moje Jadovno” može se pogledati do 21. juna u Sali Kulturnog centra Borovo.

Otvaranje izložbe

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: