fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U BEOGRADU U SUBOTU PARASTOS LIVANjSKIM SRPSKIM ŽRTVAMA

Svijeće

Parastosom u Crkvi svetog Marka u Beogradu u subotu, 25. jula, počeće obilježavanje 74 godine od ustaškog zločina nad 1.600 Srba u Livnu tokom Drugog svjetskog rata.

Parastos u Crkvi svetog Marka biće služen u 11.30 časova.

Parastosi i molitvena sjećanja za sve pravoslavne Srbe koji su prije 74 godine mučenički nastradali od ustaškog terora u Livnu biće održani i 29. jula u Banjaluci, 30. jula na dan najvećeg stradanja u Livnu, 31. jula u Gubinu i 3. avgusta u Čelebiću.

Parastose organizuju Udruženje Ognjena Marija Livanjska i Parohija lijevanjska, a potomci i poštovaoci srpskih žrtava pozvani su da prisustvuju pomenima – saopšteno je iz ovog udruženja.

U danima oko Ognjene Marije 30. jula, u livanjskom kraju ustaše su 1941. godine ubile oko 1.600 Srba. Neka livanjska sela ostala su prazna, a neki rodovi ugašeni.

Na stratištima Prolog, Kamešnica, Tušnica, Borova glava, Koprivnica, Kruzi, Trnovac, škola u Čelebiću, u jamama Samogred, Ravni dolac, Bikuša, Suhača… ostala su tijela muškaraca, žena, staraca i djece. Njih 250 nije navršilo ni šest godina.

Udruženje „Ognjena Marija Livanjska“, sa sjedištem u Beogradu, okuplja današnje i bivše stanovnike Livna i Livanjskog polja, njihove potomke, kao i poštovaoce stradalih 1941. godine.

Udruženje postoji od 1998. godine, a njegov rad je obnovljen u oktobru 2012. godine i pokušava da okupi potomke srpskih žrtava iz Livna i tako održi sjećanje na žrtve i da se povežu sa krajem odakle potiču i pomognu crkvu i srpski narod koji je ostao na tim prostorima.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Parastosi srpskim žrtvama ustaškog zločina počinjenog u Livanjskom polju tokom Drugog svetskog rata

Završimo Kosturnicu, odužimo se precima – poziv na sastanak!

Budo Simonović: Ognjena Marija Livanjska (VIDEO)

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: