Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U BEOGRADU SAHRANjEN AKADEMIK MILORAD EKMEČIĆ

Datum objave: sreda, 2 septembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

Sahranjen akademik Milorad Ekmečić

Akademik Milorada Ekmečić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu, u Aleji zaslužnih građana, u prisustvu porodice, akademika, poštovalaca i predstavnika vlada Republike Srpske i Srbije.

Sahrani su u ime Republike Srpske prisustvovali ministar prosvjete i kulture Dane Malešević i ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić, kao i direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, te direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, a u ime Srbije ministar pravde Nikola Selaković.

Od jednog od najvećih srpskih istoričara oprostili su se predsjednici akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srbije Rajko Kuzmanović i Vladimir Kostić, koji su istakli značaj Ekmečićevog djela za srpsku istoriju.

Kuzmanović je istakao da se o lošem čovjeku uvijek može reći previše, a o dobrom premalo, ali da je Ekmečić bio dobar čovjek, koji je mudrošću i pameću doprinosio srpskoj istoriji. Kostić je istakao značaj Ekmečićevog doprinosa radu Srpske akedemije nauka i umetnosti.

Od Ekmečića se oprostio i istoričar Ljubodrag Dimić, koji je istakao da je poslije Ekmečića ostala velika praznina u nauci.

Sahrani, koja je obavljena poslije opijela, prisustvovali su i bivši funkcioneri Republike Srpske Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kao i generalni sekretar ANURS-a Dragoljub Mirjanić.

Prethodno je u Skupštini grada Beograda održana komemoracija, na kojoj je govorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić.

Akademik Milorad Ekmečić preminuo je 29. avgusta u Beogradu u 88. godini.

Rođen je 1928. u Prebilovcima u opštini Čapljina.

Opštu istoriju diplomirao je u Zagrebu 1952. godine, a doktorsku disertaciju “Ustanak u Bosni 1875-1878. godine” odbranio je u Zagrebu 1958. godine.

Nakon specijalizacije u Prinstonu nastavio je da radi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu do izbijanja rata 1992. godine. Bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH od 1973. godine, a Srpske akademije nauka i umjetnosti od 1978. godine.

Bio je dopisni član i Crnogorske akademije nauka i umjetnosti, kao i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Tadašnji predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ga je 2010. godine odlikovao Ordenom časti sa zlatnim zracima, a dobitnik je Kočićeve nagrade i Ordena Svetog Save.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:
Odlazak jednog od najumnijih Srba: U Beogradu preminuo dr …

Ekmečić: Srbiji bi istorija mogla da se ponovi – Jadovno 1941.

Akademik Milorad Ekmečić, istoričar – Predstoji nam nova …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top