fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Beogradu otvorena izložba o stradanju Srba na Kosmetu

U holu Narodne banke Srbije u Beogradu otvorena je izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom „Stradanje srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1998. godine“, autora Bojana Đokića i Nenada Antonijevića.

 U holu Narodne banke Srbije u Beogradu otvorena je izložba Muzeja žrtava genocida pod nazivom "Stradanje srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1998. godine", autora Bojana Đokića i Nenada Antonijevića.
Izložba o stradanju Srba na Kosmetu
Foto: SRNA

Đokić je rekao Srni da je cilj izložbe, koja sadrži fotografije, faksimile dokumenata, štampe i knjiga, da se prikaže na objektivan i naučan način kako je stradalo srpsko i manjinsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji 1998. godine.

„Za ovu izložbu, mi smo koristili materijale Muzeja žrtava genocida, ali i dnevnih listova kao što su `Politika`, prištinsko `Jedinstvo`, `Glas javnosti`, zatim časopis `Oteta istina`, a za jedan pano smo koristili i foto-arhivu pisca i novinara Živojina Rakočevića. Izložba ne bi mogla biti realizovana bez podrške Narodne Banke Srbije“, naveo je Đokić.

Tema izložbe ograničena je na 1998. godinu zbog nedovoljno poznatih zločina koji su prethodili velikom stradanju srpskog i ostalog manjinskog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1999. godine.

Zločini, koji su nad licima srpske, romske i ostalih manjinskih nacionalnosti izvršili pripadnici albanskih paravojnih formacija prikazani su hronološkim redom.

Izložbu prate legende na srpskom jeziku, a odštampan je i prigodan katalog sa tekstom na engleskom jeziku, koji je namijenjen inostranim bibliotekama, arhivima, muzejima i institutima.

Bojan Đokić je istoričari Muzeja žrtava genocida i doktorant istorije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a Nenad Antonijević je muzejski savjetnik.

Izložba će biti otvorena do 29. novembra tekuće godine.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: