Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

U Beogradu otkriven spomenik heroju Milanu Tepiću (FOTO)

Otkrivanje spomenika i polaganje venaca održano je povodom obeležavanja 26. godišnjice od smrti heroja koji je, ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, digao u vazduh vojno skladište i sebe

Foto I.Marinkovć
Foto I.Marinkovć

Spomenik heroju Milanu Tepiću otkriven je danas u Beogradu.

Nakon toga vence su položili ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, članovi porodice, predstavnici Vojske Srbije, udruženja za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije i građani.

Otkrivanje spomenika i polaganje venaca održano je povodom obeležavanja 26. godišnjice od smrti heroja Milana Tepića.

Tepić je rođen u mestu Komlenac kod Kozarske Dubice godine 1951. godine, a poginuo je 29. septembra 1991. u Bedeniku kod Nove Rače. Ne želeći da prepusti neprijatelju veliko skladište oružja i municije, major Tepić digao je u vazduh vojno skladište i sebe.

Ministar Zoran Đorđević rekao je u obraćanju prisutnima da su herojsko delo i svesno podneta žrtva odredili sudbinu majora Milana Tepića, ali u sudbinu mnogih drugih.

“Žalimo jer je Srbija izgubila hrabrog i časnog oficira, uzornog i poštenog građanina i odvažnog vojnika. Njegovo delo veće je od svih nas i nema načina da to bilo ko od nas premeri. Nemerljivo je”, poručio je Đorđević.

Naveo je da je major Tepić žrtvujući sebe sprečio smrt nedužnih civila, te da bi sačuvao njihove živote, žrtvovao je svoj.

“Takvi heroji ne rađaju se svakog dana. Heroji poput Tepića odredili su karakter i sudbinu citavog naroda”, kaže Đorđević.

Ministar je naveo da je major Tepić hrabro branio kasarnu u Bjelovaru, a kada je shvatio da više ne postoji mogućnost da je odbrani, usled upornog dejstvovanja daleko brojnijih hrvatskih paravojnih snaga, odlučio je da ne dozvoli neprijatelju da dođe do oružja i municije kojim bi dalje ubijali njegove saborce i nedužan narod.

“Ovaj spomenik koji smo otkrili danas ne ukazuje čast samo Milanu Tepiću, njegovoj porodici, već čitavom srpskom narodu. Zahvaljujući ovom spomeniku, Srbija je danas pravednija država, bolja nego što je juče bila. Pravednija, jer je odala priznanje junaku koji to zaslužuje. I bolja, jer je zaštitila istinu o čoveku koji je odlučio da ode u legendu”, rekao je Đorđević.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i potpredsednik Skupštine Srbije Verolju Arsić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, kao i brojni prestavnici Vojske Srbije.

Tepić je 19. novembra 1991. godine posthumno odlikovan “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” i proglasen narodnim herojem Jugoslavije.

Spomenika heroju Milanu Tepiću je na uglu ulica Ljutice Bogdana i Kneza Aleksandra Karađorđevića na Dedinju.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Svečano otkrivanje spomenika za majora Tepića

Obilježavanje 26 godina od stradanja majora Milana Tepića

U ime časti – govor majora Milana Tepića

Postavljen spomenik majoru Milanu Tepiću

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: