Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

U Beogradu i Novom Sadu služeni parastosi stradalim Livanjskim Srbima

Datum objave: ponedeljak, 29 jula, 2019
Veličina slova: A- A+

Nakon 78 godina od velikih stradanja koja su zadesila srpski narod Livna i Livanjskog polja, kao i 27 godina od početka stradanja u poslednjem građanskom ratu, Livanjski Srbi počeli su sa okupljanjima tokom kojih se sećaju svojih mučenički postradalih predaka.

U subotu 27. jula, u crkvi Sv. Kirila i Metodija na Telepu u Novom Sadu, okupili su se livnjaci koji žive u Novom Sadu i okolini. Molitveno sećanje predvodio je otac Vilimir Vrućinić.

Sledećeg dana, u nedelju 28. jula, služen je parastos za sve postradale u hramu Sv. Marka u Beogradu. Pred 50-ak okupljenih Livnjaka i njihovih potomaka, bogosluženje je predvodio otac Mirko Jamedžija, bivši paroh livanjski. U svojoj besedi, otac Mirko se setio zverskog i bezumnog ubijanja nedužnog srpskog naroda tokom zlih dana leta 1941. godine. Takvo stradanje, prema njegovim rečima, uporedivo je sa progonom i stradanjem prvih hrišćana u Rimskim vremenima.

Prva ustaška ubistva livanjskih Srba počela su već u maju 1941. godine, hvatajući zamah u junu i julu, da bi svoj vrhunac dostigla u danima oko Ognjene Marije. U Livnu i okolnim selima pobijeno je oko 1600 pravoslavnih Srba. U pojedinim selima, kao što je Golinjevo, pobijeno je kompletno srpsko stanovništvo, dok je u drugim selima samo manji broj uspeo preživeti. Među najvećim stratištima su bili livada kraj sela Prolog, jama Ravni Dolac i škola u Čelebiću.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska se zahvaljuje svima koji su prisustvovali ovom molitvenom sećanju na naše pretke. Ovim još jednom svedočimo da nije teško sećati se, i da ja to najmanje što su naši preci zaslužili svojim mučeništvom.

U narednim danima, pomeni i parastosi će se služiti u Livnu, Banja Luci, na Avali, u Čaprazlijama i Čelebiću. Pozivamo sve one koji mogu da nam se pridruže u ovim molitvenim okupljanjima.

RASPORED BOGOSLUŽENjA

  • Novom Sadu, 27. jula u 9 sati, parastos u crkvi Svetih Kirila i Metodija na Telepu;
  • Beogradu, 28. jula u 12.30 sati, parastos u crkvi Svetog Marka;
  • Banja Luci, parastos u crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Laušu, 29. jula u 17 sati;
  • Manastiru Bogorodice Trojeručice na Avali, parastos 30. jula u 10 sati;
  • Livnu, 30. jula Sveta Liturgija u 10 sati, u Spomen kapeli-kosturnici;
  • Gubinu, 31.jula Sveta Liturgija u 10 sati i parastos kod groba oca Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana;
  • Čaprazlijama, 31.jula u 13 sati, parastos na mestu srušenog spomenika stradalima u jami Samogred;
  • Čelebiću, 1. avgusta Sveta Liturgija u 10 sati, na spomen groblju na Barjaku.
  • Brčko, 4. avgusta Sveta Liturgija i parastos sa početkom u 9 sati u crkvi Sv. Vel. Nedelje (Meraja)

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top