fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Beogradu i Novom Sadu služeni parastosi stradalim Livanjskim Srbima

Nakon 78 godina od velikih stradanja koja su zadesila srpski narod Livna i Livanjskog polja, kao i 27 godina od početka stradanja u poslednjem građanskom ratu, Livanjski Srbi počeli su sa okupljanjima tokom kojih se sećaju svojih mučenički postradalih predaka.

U subotu 27. jula, u crkvi Sv. Kirila i Metodija na Telepu u Novom Sadu, okupili su se livnjaci koji žive u Novom Sadu i okolini. Molitveno sećanje predvodio je otac Vilimir Vrućinić.

Sledećeg dana, u nedelju 28. jula, služen je parastos za sve postradale u hramu Sv. Marka u Beogradu. Pred 50-ak okupljenih Livnjaka i njihovih potomaka, bogosluženje je predvodio otac Mirko Jamedžija, bivši paroh livanjski. U svojoj besedi, otac Mirko se setio zverskog i bezumnog ubijanja nedužnog srpskog naroda tokom zlih dana leta 1941. godine. Takvo stradanje, prema njegovim rečima, uporedivo je sa progonom i stradanjem prvih hrišćana u Rimskim vremenima.

Prva ustaška ubistva livanjskih Srba počela su već u maju 1941. godine, hvatajući zamah u junu i julu, da bi svoj vrhunac dostigla u danima oko Ognjene Marije. U Livnu i okolnim selima pobijeno je oko 1600 pravoslavnih Srba. U pojedinim selima, kao što je Golinjevo, pobijeno je kompletno srpsko stanovništvo, dok je u drugim selima samo manji broj uspeo preživeti. Među najvećim stratištima su bili livada kraj sela Prolog, jama Ravni Dolac i škola u Čelebiću.

Udruženje Ognjena Marija Livanjska se zahvaljuje svima koji su prisustvovali ovom molitvenom sećanju na naše pretke. Ovim još jednom svedočimo da nije teško sećati se, i da ja to najmanje što su naši preci zaslužili svojim mučeništvom.

U narednim danima, pomeni i parastosi će se služiti u Livnu, Banja Luci, na Avali, u Čaprazlijama i Čelebiću. Pozivamo sve one koji mogu da nam se pridruže u ovim molitvenim okupljanjima.

RASPORED BOGOSLUŽENjA

  • Novom Sadu, 27. jula u 9 sati, parastos u crkvi Svetih Kirila i Metodija na Telepu;
  • Beogradu, 28. jula u 12.30 sati, parastos u crkvi Svetog Marka;
  • Banja Luci, parastos u crkvi Svetog Jovana Bogoslova na Laušu, 29. jula u 17 sati;
  • Manastiru Bogorodice Trojeručice na Avali, parastos 30. jula u 10 sati;
  • Livnu, 30. jula Sveta Liturgija u 10 sati, u Spomen kapeli-kosturnici;
  • Gubinu, 31.jula Sveta Liturgija u 10 sati i parastos kod groba oca Riste Ćatića i njegovih 12 parohijana;
  • Čaprazlijama, 31.jula u 13 sati, parastos na mestu srušenog spomenika stradalima u jami Samogred;
  • Čelebiću, 1. avgusta Sveta Liturgija u 10 sati, na spomen groblju na Barjaku.
  • Brčko, 4. avgusta Sveta Liturgija i parastos sa početkom u 9 sati u crkvi Sv. Vel. Nedelje (Meraja)

Izvor: Udruženje Ognjena Marija Livanjska

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: