fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

U Banjaluci promovisana fotomonografija „Stradanje SPC u NDH“

U Banjaluci je večeras promovisana fotomonografija „Stradanje Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u NDH“, u kojoj istoričar Jovan Mirković obrađuje uništavanje crkava, manastira, parohijskih domova i grobalja, kao i ubistva i protjerivanja sveštenstva SPC sa tog područja.

U Banjaluci promovisana fotomonografija "Stradanje SPC u NDH" Foto: SRNA
U Banjaluci promovisana fotomonografija
„Stradanje SPC u NDH“ Foto: SRNA

Mirković je rekao da je fotomonografija svojevrstan nastavak njegove knjige „Zločini nad Srbima u NDH“ i sadrži ilustrativni materijal o 685 porušenih, oštećenih, uništenih i zapaljenih crkava, te 227 ubijenih sveštenika.

„Govori i o stradanju Srba, jer oni koji su željeli uništiti srpski narod prvo su uništavali njegovo duhovno biće“, naveo je Mirković, koji je nekadašnji direktor Spomen-područja „Jasenovac“.

Mirković kaže da je na fotomonografiji radio godinu i po dana i ističe da je i ova knjiga opomena Srbima da ovakve stvari ne zaboravljaju.

Sociolog Slobodan Nagradić ocijenio je da je riječ o izuzetnoj fotomonografiji u kojoj su u prvom planu fotografije srušenih objekata i crkava.

„Može biti da fotografije kao dokumenti uvjerljivije svjedoče od brojnih dugih tekstova. Mislim da je knjiga pripremana za najširu čitalačku publiku i one koji hoće istinski da se upoznaju sa ovdašnjim zbivanjima u periodu od 1941. do 1945. godine“, rekao je Nagradić.

On je dodao da knjiga može poslužiti i komisiji SPC koja ovih dana razgovara sa predstavnicima Rimokatoličke crkve u vezi sa kanonizacijom nekadašnjeg kardinala te crkve Alojzija Stepinca.

Na promociji je rečeno da Mirkovićeva fotomonografija predstavlja najozbiljniji istraživački poduhvat o stradanju SPC tokom Drugog svjetskog rata, te da će to kapitalno djelo, objavljeno na srpskom i engleskom jeziku, biti nezaobilazno za sve istraživače karaktera NDH i genocida nad Srbima u toj ustaškoj državi.

Na promociji u prostorijama Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske govorili su i Dragan Šućur, Dragan Davidović i Stevo Ćosović.

Jovan Mirković, koji je bio i saradnik Muzeja za istraživanje genocida u Beogradu, objavio je do sada veliki broj naučnih radova u kojima se bavi istraživanjem genocida nad Srbima u NDH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj – fotomonografija / Crimes against Serbs in the Independent State of Croatia – Photomonograph

Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj / Suffering of the Serbian Orthodox Church in the Independent State of Croatia

Promocija knjige „Stradanje Srpske Pravoslavne Crkve u NDH …

Jovan Mirković: Preuveličavanjem zločina na jednom mestu …

OPŠTINA GRUBIŠNO POLjE – ŽRTVE RATA 1941-1945 …

Jovan Mirković: „Zločini nad Srbima u Nezavisnoj Državi …

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Jovan Mirković | Jadovno …

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: