fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

TV Hram: „Srbi svi i svuda“ – „Evo mjesta svetoga – Jadovno“ (VIDEO)

Kažnjavajući Srbe kao pokretače državnog udara, narod koji se po drugi put u XX veku energično suprotstavio nemačkoj ekspanziji, vođa rajha Adolf Hitler je Jugoslaviju razdelio saveznicima rajha: Italiji, Mađarskoj, Bugarskoj, Albaniji i novouspostavljenoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Odmah po uspostavljanju ustaške administracije donete su uredbe o rasnoj pripadnosti.

Časni krst uz jamu Tučić ponor kod Gračaca; FOTO: TV Hram

Najveći problem ustaša bila je brojnost pravoslavnih Srba na teritoriji kojom su oni upravljali. Za njih su spremljeni posebni uslovi i zakoni. Ubrzo su nastali preki sudovi, a krajem juna 1941. godine osnivani su „pokretni prijeki sudovi“ pred kojima su stradali najviše Srbi i Jevreji. Stradanje Srba nažalost bilo je i drugim okupiranim krajevima, ali je po bestijalnim zločinima protiv pravoslavnog srpskog stanovništva Nezavisna Država Hrvatska ubedljivo prednjačila. Ustaše i lokalno hrvatsko stanovništvo počelo je sa osnivanjem koncentracionih logora: „Danica“ kod Koprivnice, „Kerestinac“ kod Samobora i grupe logora „Gospić“ u Lici i pre nego je poglavnik Ante Pavelić izdao zvanično naređenje o osnivanju logora.

S blagoslovom Njegovog Preosveštenstva, Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima, povodom osamdeset i prve godine od početka Drugog svetskog rata i genocida nad pravoslavnim Srbima u NDH obeležen je „Dan sjećanja na Jadovno 1941-2022“. U organizaciji udruženja „Jadovno 41.“ iz Banje Luke, grupe hodočasnika iz Srbije, Srpske, ali i iz Slovenije i drugih krajeva gde žive ljudi koji srpski žive i misle, posetile su crkvu u Smiljanu, rodnom mestu Nikole Tesle, Šaranovu jamu na Velebitu, manastir Medak, crkvu Svetog Petra i Pavla u mestu Štikadi gde je prema jednom predanju rođen Nikola Tesla i jamu Tučić ponor u Gračacu gde je postavljen krst.

Emitovano u ponedeljak, 18. jula 2022. godine od 20:10 časova

Autor emisije: Sava Samardžić

Izvor: TV Hram


Vezane vijesti:

Jadovničani svoj deseti Časni krst podigli uz jamu Tučić ponor kod Gračaca

Alen Novalija: Još nas ima

Obeležen Dan sećanja na Jadovno

Dušan J. Bastašić: Zar je činjenica da se mnoga stratišta Srba danas nalaze van granica Srbije i Srpske, dovoljna za zaborav?


Bonus video:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: