Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Tuzlanska kolona” – Izrežirani zločin i uvod u etničko čišćenje Srba

Datum objave: subota, 13 maja, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

U “Tuzlanskoj koloni” ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i nakon 25 godina brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice sa 78 tijela, tvrdi autor knjige “Tuzlanska kolona” Dragan Mrkajić.

Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Jutjub/TV FS-3)
Tuzlanska kolona
(foto: Printskrin Jutjub/TV FS-3)

Masakr vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine bio je medijski spektakl osmišljen i sproveden da se Srbi zaplaše i uvod u najveće etničko čićenje Srba u BiH poslije Drugog svjetskog rata, tvrdi Mrkajić.

Kroz svjedočenja 33 preživjela učesnika i zastrašujuće ispovijesti porodica žrtava, Mrkajić potkrepljuje tvrdnje o “savršenom zločinu” na Brčanskoj malti kao metodi specijalnog rata koji je BiH gurnuo u dugogodišnje krvoproliće – zbog interesa velikih sila i nacionalizma malih naroda.

– U Tuzlanskoj koloni ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i nakon 25 godina brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice sa 78 tijela – rekao je Mrkajić Srni.

U knjizi su objavljena imena 54 poginula i nestala pripadnika JNA za koje postoje podaci, a autor objašnjava da ovaj spisak žrtava nije konačan, jer nije postojala evidencija o dobrovoljcima, civilnim licima i starješinama koji su sa porodicama izbjegli iz Hrvatske i boravili tih dana u kasarni, očekujući da će bezbjedno izaći sa vojskom iz Tuzle.

Autor navodi da je u koloni koja se povlačila iz kasarne “Husinska buna” u Tuzli bilo stotinjak vozila sa 600 vojnika JNA, ali i civila, žena i djece, koji su odlučili da sa svojom vojskom napuste ovaj grad.

– Zločin se ponovio po sarajevskom scenariju napada na kolonu JNA, nakon Dobrovoljačke ulice, masakr u Skojevskoj ulici – mrtvi, ugljenisani u paklu mržnje i ranjeni, potom trajno obogaljeni – kaže Mrkajić, koji je do rata živio u Tuzli.

On opisuje i noć nakon zločina u kojoj su izgorjeli ostaci ubijenih vojnika dovezeni na tuzlansku deponiju i zatrpani gomilama smeća, a teren poravnat buldožerom.

Na osnovu višegodišnjeg prikupljanja i analize sve dostupne građe o ovom događaju, autor tvrdi da su tijela ubijenih skrivena na najmanje četiri prikrivene lokacije, od kojih je jedna Bolnica za plućne bolesti u tuzlanskom naselju Slavinovići.

– Iz masovne grobnice na groblju Trnovac u Tuzli 1999. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 30 izgorjelih vojnika – podsjeća Mrkajić.

Svjedoci u knjizi do detalja opisuju monstruozno iživljavanje muslimana u Tuzli nad 70 ranjenih u zločinačkom napadu, kao i pljačku novca, zlata, čak i satova od ranjenika.

Objavljena su i svjedočenja o strahotama i iživljavanju nad 29 zarobljenih učesnika “Tuzlanske kolone” u muslimanskim kazamatima, kao i preživljeno poniženje koje je neke, ubrzo nakon oslobađanja, dovelo do samoubistva.

– Niko ne umire dok ga ne zaborave – poručuje recenzent knjige “Tuzlanska kolona” Pero Despotović.

Nažalost, kaže Mrkajić, navodno građanska Tuzla ni poslije 25 godina ne omogućava srpskoj strani da na mjestu stradanja vojnika JNA postavi spomen-ploču žrtvama, nego na istom mjestu postavlja ploču koja slavi takozvane “oslobodioce Tuzle”.

Zbog toga će ovog 15. maja voštanice i bijele ruže za nevino ubijene u Tuzlanskoj koloni biti položene ispred Spomen-kosturnice na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, da zločinci ponovo ne zgaze i ne strpaju u kontejnere ove simbole vjere u vječni život i neprolaznu ljudsku nadu.

Upaliće voštanicu i majka Mara za sina Gorana Jokića, na mjestu gdje je sahranila dvije nagorjele kosti ubijenog djeteta. Nije stigao sa odsluženja vojnog roka majci u Požarnicu kod Tuzle, gdje ga je čekala djevojka i zakazana svadba. Umjesto da dođe kući, izgorio je u paklu “Tuzlanske kolone”.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dan stradanja vojnika JNA obilježava se u Bijeljini

Zločin koji se ne može i ne smije zaboraviti

Obilježavanje stradanje pripadnika JNA 15. maja na Brčanskoj malti

MUP TK preduzima mjere bezbjednosti za skup na Brčanskoj malti

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni | Jadovno 1941.

Jurišić odgovoran za stradanje vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, kategorični preživjeli (VIDEO)
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top