fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Tuzlanska kolona“ – Izrežirani zločin i uvod u etničko čišćenje Srba

U „Tuzlanskoj koloni“ ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i nakon 25 godina brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice sa 78 tijela, tvrdi autor knjige „Tuzlanska kolona“ Dragan Mrkajić.

Tuzlanska kolona (foto: Printskrin Jutjub/TV FS-3)
Tuzlanska kolona
(foto: Printskrin Jutjub/TV FS-3)

Masakr vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine bio je medijski spektakl osmišljen i sproveden da se Srbi zaplaše i uvod u najveće etničko čićenje Srba u BiH poslije Drugog svjetskog rata, tvrdi Mrkajić.

Kroz svjedočenja 33 preživjela učesnika i zastrašujuće ispovijesti porodica žrtava, Mrkajić potkrepljuje tvrdnje o „savršenom zločinu“ na Brčanskoj malti kao metodi specijalnog rata koji je BiH gurnuo u dugogodišnje krvoproliće – zbog interesa velikih sila i nacionalizma malih naroda.

– U Tuzlanskoj koloni ubijena su 132 vojnika i civila, a Tuzla ćuti i nakon 25 godina brani nalogodavce zločina i skriva još tri masovne grobnice sa 78 tijela – rekao je Mrkajić Srni.

U knjizi su objavljena imena 54 poginula i nestala pripadnika JNA za koje postoje podaci, a autor objašnjava da ovaj spisak žrtava nije konačan, jer nije postojala evidencija o dobrovoljcima, civilnim licima i starješinama koji su sa porodicama izbjegli iz Hrvatske i boravili tih dana u kasarni, očekujući da će bezbjedno izaći sa vojskom iz Tuzle.

Autor navodi da je u koloni koja se povlačila iz kasarne „Husinska buna“ u Tuzli bilo stotinjak vozila sa 600 vojnika JNA, ali i civila, žena i djece, koji su odlučili da sa svojom vojskom napuste ovaj grad.

– Zločin se ponovio po sarajevskom scenariju napada na kolonu JNA, nakon Dobrovoljačke ulice, masakr u Skojevskoj ulici – mrtvi, ugljenisani u paklu mržnje i ranjeni, potom trajno obogaljeni – kaže Mrkajić, koji je do rata živio u Tuzli.

On opisuje i noć nakon zločina u kojoj su izgorjeli ostaci ubijenih vojnika dovezeni na tuzlansku deponiju i zatrpani gomilama smeća, a teren poravnat buldožerom.

Na osnovu višegodišnjeg prikupljanja i analize sve dostupne građe o ovom događaju, autor tvrdi da su tijela ubijenih skrivena na najmanje četiri prikrivene lokacije, od kojih je jedna Bolnica za plućne bolesti u tuzlanskom naselju Slavinovići.

– Iz masovne grobnice na groblju Trnovac u Tuzli 1999. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 30 izgorjelih vojnika – podsjeća Mrkajić.

Svjedoci u knjizi do detalja opisuju monstruozno iživljavanje muslimana u Tuzli nad 70 ranjenih u zločinačkom napadu, kao i pljačku novca, zlata, čak i satova od ranjenika.

Objavljena su i svjedočenja o strahotama i iživljavanju nad 29 zarobljenih učesnika „Tuzlanske kolone“ u muslimanskim kazamatima, kao i preživljeno poniženje koje je neke, ubrzo nakon oslobađanja, dovelo do samoubistva.

– Niko ne umire dok ga ne zaborave – poručuje recenzent knjige „Tuzlanska kolona“ Pero Despotović.

Nažalost, kaže Mrkajić, navodno građanska Tuzla ni poslije 25 godina ne omogućava srpskoj strani da na mjestu stradanja vojnika JNA postavi spomen-ploču žrtvama, nego na istom mjestu postavlja ploču koja slavi takozvane „oslobodioce Tuzle“.

Zbog toga će ovog 15. maja voštanice i bijele ruže za nevino ubijene u Tuzlanskoj koloni biti položene ispred Spomen-kosturnice na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, da zločinci ponovo ne zgaze i ne strpaju u kontejnere ove simbole vjere u vječni život i neprolaznu ljudsku nadu.

Upaliće voštanicu i majka Mara za sina Gorana Jokića, na mjestu gdje je sahranila dvije nagorjele kosti ubijenog djeteta. Nije stigao sa odsluženja vojnog roka majci u Požarnicu kod Tuzle, gdje ga je čekala djevojka i zakazana svadba. Umjesto da dođe kući, izgorio je u paklu „Tuzlanske kolone“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Dan stradanja vojnika JNA obilježava se u Bijeljini

Zločin koji se ne može i ne smije zaboraviti

Obilježavanje stradanje pripadnika JNA 15. maja na Brčanskoj malti

MUP TK preduzima mjere bezbjednosti za skup na Brčanskoj malti

I krv je gorela u tuzlanskoj koloni | Jadovno 1941.

Jurišić odgovoran za stradanje vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni, kategorični preživjeli (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: