fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Tuzlanska kapija“: Žalba na odluku Suda BiH da odbaci obnavljanje postupka

Odbrana generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića uložila je žalbu na odluku Suda BiH kojom je kao neosnovan odbijen zahtjev odbrane za obnavljanje postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“, izjavio je Srni šef tima odbrane Milorad Ivošević.

General Novak Đukić Foto: RTRS
General Novak Đukić Foto: RTRS

„Nismo tražili nikakvu milost za Đukića, već da se u sudskom postupku utvrdi da li su rezultati vještačenja nekoliko svjetski priznatih eksperata iz oblasti balistike validni ili ne“, istakao je Ivošević.

Prema njegovim riječima, odbrana generala Đukića traži da Sud BiH provjeri da li su navodi vješataka Berka Zečevića validni s obzirom na nove dokaze odbrane generala Đukića.

„Mi ćemo ići dalje dok ne utvrdimo istinu, a istina je jedna kao što su i pokazali eksperimenti. Riječ je o političkoj odluci Suda BiH koja je protivna razumu, dokazima i pravdi“, zaključio je Ivošević.

Sud BiH osudio je 2014. godine generala Đukića na 20 godina zatvora, proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe „Ozren“ Vojske Republike Srpske u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Odbrana generala Đukića podnijela je zahtjev Sudu BiH za obnavljanje postupka u slučaju „Tuzlanska kapija“ zbog novih dokaza do kojih je došla.

Na vojnom poligonu u Nikincima 4. septembra 2014. godine održana je rekonstrukcija događaja poznatog kao „Tuzlanska kapija“, koji se desio u Tuzli 25. maja 1995 godine.

Uz prisustvo sudskih vještaka, predstavnika Vojske Srbije, Ministarstva pravde Republike Srpske i predstavnika medija prikazana je demonstracija ovog događaja koja je pobila tezu da je granata ispaljena sa položaja na komej su se nalazili pripadnici Vojske Republike Srpske.

Tada je na gradskom šetalištu u Tuzli od minsko-eksplozivne naprave poginuo 71 građanin Tuzle, a ranjeno više od 130.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Novi dokazi: General Đukić nije odgovoran | Jadovno 1941.

Tuzlanska kapija – falsifikat | Jadovno 1941.

Veštak montirao Tuzlansku kapiju | Jadovno 1941.

Istina o zločinu na trgu u Tuzli | Jadovno 1941.

Laž razbijena 32 puta: Ljudi na „Kapiji“ ubijani simultano iz …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: