fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo uložilo žalbu zbog rehabilitacije Kalabića

Više javno tužilaštvo u Valjevu žalilo se na odluku valjevskog suda kojom je krajem krajem aprila rehabilitovan nekadašnji komandant Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikola Kalabića.

Nikola Kalabić (Foto Vikipedija)
Nikola Kalabić (Foto Vikipedija)

Žalba je podneta Apelacionom sudu u Beogradu.

Portparol tog suda Mirjana Piljić rekla je danas Tanjugu da je žalba stigla u sud 11. jula i da će u narednom periodu biti zakazana sednica veća na kojoj će biti razmatrana žalba tužilaštva na prvostepenu odluku.

Rešenjem Višeg suda u Valjevu, usvojen je zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića, na osnovu koje se smatraju ništavim sve odluke državne komisije i rešenja o Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imonina i oduzeta građanska prava. Na osnovu odluke Kalabić se smatra neosuđivanim.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Nakon presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogodišnjeg postupka po zahtevu za rehabilitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati.

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva. (Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Kalabić: Pokušaj narušavanja istorijske istine | Jadovno 1941.

Pred sudom Kalabićev dosije iz Arhiva Jugoslavije | Jadovno …

Nenad Uzelac: Smeta vam rehabilitacija Kalabića, a ne smeta …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: