Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Tužilaštvo BiH jenostrano i diskriminatorsko

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić upozorio je danas da je Tužilaštvo BiH diskriminatorsko i jednostrano, te nezainteresovano za procesuiranje visokopozicioniranih vojnih, policijskih i političkih funkcionera koji se sumnjiče za zločine nad Srbima.

Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

“Problem jeste i kvalifikacija krivičnih djela, jer su Bošnjaci optuživani za individualnu odgovornost, dok su Srbi optuživani za najteža krivična djela – zločin protiv čovječnosti i genocid”, rekao je Kojić Srni.

On kaže da portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić paušalno procjenjuje i dezinformiše javnost navodeći da je ova pravosudna institucija podigla opštužnice protiv više od 80 lica za zločine nad Srbima.

“Prema podacima Republičkog centra, od juna 2013. do juna ove godine ukupno je 75 lica optuženih za zločine nad Srbima. Samo 55 lica je optuženo direktno za počinjene zločine, dok je za 20 lica podignuta opštužnica za zločine nad Srbima i Hrvatima ili nad Srbima i Bošnjacima u nekadašnjoj Autonomnoj pokrajini Zapadna Bosna”, navodi Kojić.

On je naglasio da su u navedenom periodu 172 Srbina optužena za zločine, od čega 104 za zločine nad Bošnjacima, dok je samo 37 Bošnjaka optuženo za zločine nad Srbima, od čega je za 10 prenesen postupak na kantonalni nivo.

“Tužilaštvo BiH pokušava statistički da prikaže podatke, koji ne odgovaraju istini. Ova institucija je ojačana novim tužiocima, kojih sada ima 35, ali je zabrinjavajuće što se bave manje složenim predmetima da bi zadovoljili statistiku, što nije u skladu sa Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kojom je definisano da se ova institucija bavi najsloženijim slučajevima”, dodao je Kojić i upitao da li će neko zbog ovoga snositi posljedice.

Kojić je napomenuo da bi manje složeni predmeti trebalo da budu ustupljeni entiteskim pravosudnim institucijama.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Kojić: Postoje saznanja o pritiscima na svjedoke u slučaju „Orić“

Kojić: Institut za nestala lica BiH u funkciji bošnjačkog …

Tužilaštvo BiH hapšenjem nižerangiranih amortizuje …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: