fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Tuča u Jevrejskoj opštini Beograd

Privremena uprava juče je ušla u kancelarije sprovodeći odluku vanredne skupštine, koju ne priznaje sadašnje rukovodstvo JOB, posle čega je došlo do fizičkog sukoba
(Printskrin)
(Printskrin)

Deo članova zatvoren u kancelarijama, drugi deo u stalnom zasedanju, tuča u hodniku i dolazak policije: tako je izgledao jučerašnji dan u zgradi Jevrejske opštine Beograd (JOB) na Dorćolu. Narušeni odnosi među članovima JOB, koji trenutno ima dvostruko rukovodstvo, juče su kulminirali i prerasli u fizički obračun u holu zgrade opštine u Ulici kralja Petra.

Sudeći po snimku sigurnosnih kamera koji je juče okačen na „Jutjub”, nešto pre podneva došlo je do rasprave četvorice ljudi, a onda i tuče između dvojice prisutnih. Snimak nema ton, pa nije jasno zbog čega je do sukoba došlo.

Ovom incidentu prethodio je ulazak članova privremene uprave JOB u zgradu opštine. Iako su za nedelju, 3. mart, zakazani izbori za novog predsednika Jevrejske opštine Beograd, privremena uprava odlučila se da preuzme rukovođenje opštinom na ovaj način. Kako su nam objasnili, u izborima nisu ni želeli da učestvuju, jer smatraju da će biti nefer i neregularni, a ulaskom u kancelarije postupili su u skladu sa odlukama vanredne skupštine od 2. decembra. Na toj skupštini opozvan je sadašnji predsednik Danilo Medić, kao i članovi Opštinskog veća i Nadzornog odbora JOB, a izabrana je privremena uprava, za čijeg je predsednika izglasan Dubravko Vajić.

Članovi privremene uprave, kako je u razgovoru za naš list objasnio jedan od njih, Brane Popović, juče rano ujutru ušli su u kancelarije JOB, a u trenutku našeg razgovora njih dvadesetak bilo je zatvoreno u prostorijama na drugom spratu zgrade.

– Nismo obijali brave, svi imamo ključeve, svi smo članovi Jevrejske opštine Beograd i ušli smo u našu opštinu. Danilo Medić postavio je na ulaz u zgradu privatno obezbeđenje koje nikome ne dozvoljava da uđe i pretpostavljam da ni nama, kada bismo izašli odavde, ne bi bio omogućen ponovni ulazak. Zvali smo policiju da ukloni privatno obezbeđenje sa ulaza, oni su dva puta dolazili i rekli, prilikom poslednjeg našeg poziva, da više neće dolaziti. Ovo se izrodilo u nešto što mi nikada nismo želeli, što je potpuno van svih naših principa i svega iza čega stojimo – rekao je naš sagovornik.

On navodi da je dan posle održane vanredne skupštine odluka o smeni sadašnjeg rukovodstva i izboru privremene uprave prosleđena Savezu jevrejskih opština Srbije, koji je tu dokumentaciju predao Ministarstvu pravde, kako bi u Registar crkava i verskih zajednica bila upisana nova uprava JOB. To se, međutim, do danas nije desilo. Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je pre nekoliko dana da će odluka u vezi sa JOB biti doneta vrlo brzo, ali kada ministarstvo bude imalo dokumentaciju i od druge strane i kada budu imali sve elemente na osnovu kojih mogu da donesu odluku.

– Ministarstvo pravde nije obavilo svoj posao i upisalo novu upravu u registar, a kako je istekao zakonski rok od dva meseca za njihov odgovor, smatra se da su podaci promenjeni – ističe naš sagovornik.

Inače, privremena uprava nedavno je pozvala one koji su prisustvovali vanrednoj skupštini, a bilo je ukupno oko 230 ljudi, da u nedelju dođu „u što većem broju u svoju opštinu, ne da bismo glasali za predsednika JOB i upravu, već da bismo potvrdili svoje odluke donete 2. decembra na Vanrednoj skupštini i da bismo konačno stavili tačku na sramnu godinu za nama”. Taj poziv je juče opozvan. Članovi privremene uprave kažu da su hteli da izbegnu incidente i fizičke okršaje, poput onih do kojih je juče došlo.

Tokom jučerašnjeg dana Veće Jevrejske opštine Beograd obavestilo je svoje članove da je došlo do upada u prostorije JOB, kao i da su Veće i Nadzorni odbor u stalnom zasedanju „do razrešenja nelegalno nastale situacije”.

Dugačka je lista svega što zavađeni članovi jevrejske zajednice zameraju jedni drugima, a što je dovelo do toga da i krovna organizacija, Savez jevrejskih opština Srbije i po broju članova najveća Jevrejska opština Beograd imaju dva rukovodstva koja se međusobno osporavaju, pa i sudski spore. Jedan od najvećih kamena spoticanja, ipak, jesu sredstva koja jevrejska zajednica dobija po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. I jedni i drugi međusobno se optužuju za netransparentno trošenje novca koje Savez i jevrejske opštine dobijaju iz državnog budžeta po ovom zakonu, a reč je o 950.000 evra godišnje.

Da podsetimo, ovaj zakon, jedinstven u Evropi, stupio je na snagu 2016. godine. U njemu se navodi: „Izrazi upotrebljeni u ovom zakonu imaju se tumačiti isključivo kao izražavanje saosećanja, solidarnosti i razumevanja Republike Srbije za stradanje jevrejskog naroda na njenoj teritoriji tokom neprijateljske okupacije od 6. aprila 1941. godine do 9. maja 1945. godine”. U tom periodu stradalo je više od 80 odsto jevrejske populacije u Srbiji.

Autor: JELENA ČALIJA

Izvor: POLITIKA

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: