fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ТУБИЋ ОД ПРАВОБРАНИЛАШТВА У ЗАГРЕБУ ТРАЖИ НАКНАДУ ШТЕТЕ

Sudnica_1.jpgСаво Тубић из Бањалуке, коjи jе приjе рата са породицом живио у Загребу, поднио jе општинском Правобранилаштву у Загребу захтjев за накнаду материjалне и нематериjалне штете због губитка права на посjед стана, у укупном износу око 100.000 КМ.

Тубић jе рекао Срни да у истом оштетном захтjеву тражи од власти у Загребу исплату материjалне штете због губитка ствари у поменутом стану у износу од око 15.000 КМ.

„За нематериjалну штету на име сатисфакциjе за душевну бол због траjне и тешке повреде елементарних људских права, физичке безбjедности, слободе кретања, неометаног уживања имовине, права на правично суђење и дjелотворан правни лиjек, те понижаваjућег третмана и дискриминациjе, супруга и jа тражимо 10.000 КМ“, навео jе Тубић.

Тубић jе подсjетио да jе 2004. године поднио захтjев за стамбено збрињавање у Хрватскоj, док jе 15. априла 2015. године из Загреба добио рjешење коjим се одбиjа његов захтjев.

Бањалучки адвокат и правни сарадник Удружења радника и инвалида рада избjеглих из Хрватске са држављанством БиХ Жељко Бубић сматра да случаj Саве Тубића само потврђуjе да власти Хрватске настављаjу са процесом дискриминациjе Срба по свим видовима из раниjих година.

„Ово jе у супротности са наjвишим правним актима коjе Хрватска као чланица ЕУ мора да поштуjе, што се у првом реду односи на Европску конвенциjу за заштиту људских права и слобода, а у случаjу Тубић школски примjер повреде права на имовину коjа jе заштићена чланом првог Протокола Европске конвенциjе“, рекао jе Бубић Срни.

Он jе рекао да Удружење очекуjе и од међународних организациjа, УНХЦР-а да помогне избjеглим Србима у реализациjи њихових грађанских права, што се у конкретном предмету ниjе догодило.

„Удружење ће наставити и даље пружати подршку свим своjим члановима и грађанима, како би остварили своjа права или док се ово питање не риjеши на квалитетниjи начин на релациjи БиХ и Хрватска“, закључио jе Бубић.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Опструкциjа права Срба – Jadovno 1941.

Прво станарска права, па онда ЕУ – Jadovno 1941.

4. Problem oduzetog stanarskog prava izbjeglih Srba iz Republike …

СРБИ У ХРВАТСКОЈ Фрагменти о злочину … – Jadovno 1941.

Проф. др СВЕТОЗАР ЛИВАДА: СРБИ КАО МАЊЕ ЉУДИ …

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: